VCA staat voor VGM Checklist Aannemers (VGM = Veiligheid Gezondheid en Milieu). Door VCA-certificering kunnen bedrijven aantonen dat voldaan wordt aan een groot aantal eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Opdrachtgevers vanuit de bouw stellen steeds vaker aan opdrachtnemers de eis dat ze over een VCA-certificaat beschikken.
- Een VCA*-certificaat is gericht op de directe beheersing van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer.
- Een VCA**-certificaat is gericht op de directe beheersing van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer, alsmede op de VGM-structuur (o.a. VGM-beleid, VGM-organisatie en verbetermanagement).
- De VGM Checklist Aannemers is opgesteld door één Centraal College van Deskundigen samengesteld bij de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV). Informatie en antwoorden op veel gestelde vragen over VGM Checklist Aannemers kun je vinden op de website van het SSVV. Zie ook het stappenplan.
Er zijn diverse certificatie-instellingen die geaccrediteerd zijn om VCA te certificeren. Met name SKH is actief in de meubelindustrie en interieurbouw.
VCA-opleiding
Eén van de eisen uit VCA is dat de werknemers die op de bouwplaats aan het werk gaan, beschikken over een VCA-opleiding. Zie de website van het ECM voor de diverse aanbieders van cursussen en voor subsidiemogelijkheden. Soms is het voor een opdrachtgever ook voldoende dat de werknemers die op het betreffende project aan de slag gaan over een VCA-opleiding beschikken en is het niet per se noodzakelijk dat het bedrijf VCA-gecertificeerd is.