WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Van nieuwe businessmodellen tot nieuwe deuren en slimme meubels die met gerecycled plaatmateriaal zijn gemaakt. Op de Circular Design Challenge van branchevereniging Koninklijke CBM lieten koplopers in de meubel- en interieurbouw zien hoe ze aan de slag willen gaan met circulair design. 

Vrijdag 29 oktober was de 5e en laatste dag van deze challenge. De deelnemers pitchten en presenteerden hun prototypes, proefmodellen en ontwerpideeën van hun interieurobject in Circl, het duurzame paviljoen van ABN AMRO in Amsterdam. De vakjury, bestaande uit  beoordeelde de prototypen en pitches in twee verschillende categorieën:

  1. meest circulaire verdienmodel/dienst
  2. meest circulaire plaatmateriaal/ontwerp

Bekijk hieronder de projecten met korte uitleg en een greep uit het juryrapport:

Berkvens
Toepassing van biobased decor als vervanging van HPL. Take-back systeem om deuren af te pellen en opnieuw in de loop te brengen.

Commentaar van de vakjury:
+ Schaal (= impact), vergaand onderzoek over retourstroom (zelf of via partner), transitiepad naar 100% circulariteit helder en ondebouwd = implementatie perspectief
* Hoe bereik je de klant (jaren marketing), circo track met woning coorperaties als next step?

Clabbers/Van Dillen
Modulair expositiesysteem om afval uit tentoonstellingen te voorkomen. Eventueel met een as a Service model en bibliotheek aan materialen voor verhuur.

Commentaar van de vakjury: 
+ Incentive bij klant leggen door bewust verkoop aan te bieden. Goed nagedacht over materiaal selectie
* Maak de volgende stap met terugkoop garantie. Hoe om te gaan met beschadigingen?

Fiction Factory
De jutplaats gaat over bewustwording van reststromen uit productie. Waardebehoud door een marktplaats te bieden en waarde te behouden. 

 

Commentaar van de vakjury:
+ Impact ligt in de organisatie, begin daar (eigen span of control)
* Route richting architectuur/engineering openen door inzicht te geven hoe (kleine) design aanpassingen kunnen leiden tot significante vermindering snijverlies

Arco
Een modulair bladconcept van Arco om de massieve delen zijn waarde te laten behouden. Een blad is een flexibele samenstelling van delen die aanpasbaar zijn in de toekomst. Dus een andere businessmodel.

Commentaar van de vakjury:
+ Gigantisch inzicht in de waarde van het materiaal, design voor lange levensduur.
* Hoe schaal je dit? Nichemarkt?

Campo-Crespo
Toepassing van biobased materialen en flexibele samenstelling. Kast is aanpasbaar, willen de delen terugnemen en passen daardoor zowel nieuwe materialen maar ook een ander businessmodel voor.

Commentaar van de vakjury:
+ Alle elementen uit de circo-track toegepast. Prachtig design.
* Breng focus aan in de markt waar je wil lanceren, waak voor ‘fast furniture’

Plastiform
Minder restmateriaal door nieuwe producten te maken in lijn met core-business. Multiplex bijzetbladen met toplaag van kunststof restmateriaal.

Commentaar van de vakjury:
+ Goed inzicht in hoogwaardige stroom rest materiaal. in eigen beheer nieuwe initiatieven kunnen ontplooien.
* Is een meubelstuk de beste oplossing gegeven de core business. Plastiform heeft mogelijkheid zich tot (regionale) hub positioneren. Zoek verbinding met partijen in de regio voor afzet.

Smeulders
Een modulair slim meubelstuk, smart furniture. Eigenaarschap een take back door de producent. Materialen zijn gemakkelijk te scheiden.

 

Commentaar van de vakjury:
+ Interessant design en markt (vastgoed transformatie), modulair ontwerp
* Engineering had verder kunnen zijn mbt materialisatie. Bij PaaS (product as a service) concept past het inbouwen van kwaliteit in materialen want de waarde blijft van jou als eigenaar. Dit kwam er met betrekking tot gebruikt plaatmateriaal nog niet uit.

Lees ook het verslag: Een podium voor duurzame koplopers in de meubel- en interieurbranche

Adviseurs

Dirk van Deursen
Adviseur innovatie
  023 515 88 00
mail mij