Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Daarvoor moet ons land al in 2030 50% minder natuurlijke grondstoffen gebruiken.
De Nederlandse meubelsector legt een flink beslag op de grondstof hout. Jaarlijks wordt 635 kiloton verbruikt. Helaas gaat maar liefst 20% hiervan tijdens het productieproces verloren, blijkt uit onderzoek. Het leeuwendeel betreft mdf en spaanplaat. Dat verlies moeten we als branche terugbrengen. En dat kan ook door de recycling van ons houtafval grootschaliger, makkelijker, zuiver en efficiënter te organiseren.
Koninklijke CBM introduceert: Wood Loop
Zelfs met de beste wil kun je als individueel bedrijf de recyclecyclus niet verbeteren. Alleen als keten kunnen we dat. Daarom heeft Koninklijke CBM Wood Loop opgericht: een innovatieve organisatie die elke houtverwerker, retailer en plaatmateriaalproducent – van klein tot groot, lid en niet-lid – in staat stelt om mdf en spaanplaat gemakkelijk én betaalbaar te recyclen.
Net als de afvalverwerkers voert Wood Loop resthout voor je af. Maar het resthout van Wood Loop-deelnemers levert een aanzienlijk lagere CO²-uitstoot op. Dat komt doordat Wood Loop de rollen en logistiek in de recyclecyclus slim organiseert.
De klassieke recyclecyclus
De klassieke recyclecyclus in de meubelbranche kent veel vervoersbewegingen:
- Een retailer bezorgt bij jou het nieuwe plaatmateriaal dat je besteld hebt.
- Het resthout wordt door een afvalverwerker opgehaald. Die scheidt het afval zo zuiver mogelijk en verwerkt het zelf tot houtchips of
- transporteert het naar een gespecialiseerde verwerker.
- De houtchips worden vervoerd naar een plaatmateriaalproducent, die er spaanplaat mee maakt.
- De producent transporteert nieuw plaatmateriaal naar de retailer.
De Wood Loop-recyclecyclus
Wood Loop maakt de recyclecyclus korter en efficiënter. Hoe? Wood Loop haalt de afvalverwerker uit de cyclus én combineert lever- en ophaalmomenten.
- Een retailer bezorgt bij jou het nieuwe plaatmateriaal dat je besteld hebt.
- Jij biedt je mdf- en spaanplaatresten aan via het Wood Loop-dashboard. Wood Loop zorgt ervoor dat een retailer het resthout bij je ophaalt. De retailer combineert dat met leveringen van nieuwe materialen.
- De plaatmateriaalproducent levert nieuw materiaal aan de retailer en neemt dan ook meteen het resthout mee. De plaatmateriaalproducent verwerkt de houtresten tot nieuwe spaanplaat.
Jouw bijdrage aan een circulaire meubelbranche
De grootste winst valt te behalen met een zuivere inzameling. Daarom laat je als Wood Loop-deelnemer de scheiding van spaanplaat en mdf niet over aan een afvalverwerker, maar scheid je het zelf.
Je deponeert het in aparte Wood Loop-kratten. Voor elke volle krat die je inlevert, krijg je een lege terug. In de krat (formaat Europallet) past 1 m³ hout. Omgerekend is dat zo’n 360 kg secundair spaanplaat of 410 kg mdf.
De Wood Loop-app: je digitale houtresten manager
Volle kratten inleveren is een fluitje van een cent. Je hoeft alleen de QR-code op de krat te scannen met het Wood Loop-dashboard. Zodra een van onze aangesloten retailers jouw retourmelding claimt, ontvang je een melding met de datum waarop deze de volle krat voor een lege komt verwisselen.
In de app zie je hoeveel kratten je in totaal hebt ingeleverd. En wat je ecologische impact is: met elke krat lever je zo’n 228 kilo herbruikbare grondstof aan en bespaar je 66 kilo CO²-uitstoot.
De pilot is half februari van start gegaan. Binnenkort volgt meer informatie via www.wood-loop.nl (under construction), hou onze kanalen in de gaten!
Interesse om deel te nemen? Bekijk hier de brochure of contact op met Dirk van Deursen (CBM).