WORD LID BEL ONS MAIL ONS

5 tips: met plezier en gezond aan het werk

De eerste stap die je kunt nemen, is naar het event op 26 maart komen. 

Gezonde en vitale werknemers ervaren meer werkplezier, zie bijvoorbeeld het recente WRR rapport ‘het betere werk’. Hierin is onderzocht dat ‘goed werk’ moet voldoen aan ‘grip op geld’ (financiële zekerheid), ‘grip op het werk’ en ‘grip op het leven naast werk’. Werkplezier is essentieel om goed werk te leveren en gemotiveerde medewerkers voor de branche te behouden. 

Er zijn veel thema’s hierover die het nieuws domineren. Wij lichten onderstaande vijf ideeën uit die gaan over het duurzaam en met plezier inrichten van werken:

  1. Meer focus als belangrijkste vaardigheid: het aantal prikkels om ons heen maakt focus niet makkelijk. Een continue stroom van nieuws, WhatsApp berichten, e-mails, telefoontjes zijn aan de orde van de dag. Uit onderzoek van het leerplatform Udemy blijkt dat twee van de drie werknemers minstens een uur per dag op hun telefoon kijkt in de tijd van de baas. Zorg ervoor dat medewerkers minder snel zijn afgeleid.
  2. Taboe doorbreken: praten over geestelijke gezondheid op het werk, volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) kampt één op de vijf werknemers met psychische problemen. Je kunt het taboe dat rust op het praten over mentale problemen, doorbreken. Een open bedrijfscultuur, voorbeeldrol van het management en onderling vertrouwen, zijn randvoorwaarden om dit aan te pakken.
  3. De vierdaagse werkweek komt dichterbij: steeds meer werkgevers experimenteren met het verkorten van de werkweek naar vier dagen. Volgens John Pencavel, hoogleraar economie aan de Universiteit van Stanford, zou dit zowel werkgever als werknemer ten goede komen. Betrek je medewerkers in het bedenken van manieren om efficiënter te werken en om een gezonde werk-privé balans te behouden.
  4. Geen flexibel denken zonder flexibel werken:jongere werknemers hechten steeds meer waarde aan flexibel werken, bijvoorbeeld in het geval van werktijden en werklocatie. Dit gaat nog vaak ten koste van de hoogte van hun salaris en promoties. Het beleid veranderen is één ding, een passende aansturing en bedrijfscultuur is vaak een veel grotere opgave. Maar wel een noodzakelijke.
  5. Werk wordt minder heilig dan wij denken: in steeds meer landen begint kritiek te komen op de druk om altijd bereikbaar te moeten zijn en topprestaties te leveren. Veranderende waarden en verminderend materialisme zouden hiervan de oorzaak zijn. Wanneer werk een andere plek inneemt in het leven van de werknemer, wordt het des te belangrijker om met werknemers het gesprek te voeren over welke manier van werken past en wat nodig is om hun plezier in het werk te borgen.

Een centrale rol voor werkgevers
In bovenstaande ideeën nemen werkgevers een centrale rol in. Elke organisatie wordt in 2020 uitgedaagd om na te denken wat bovenstaande van haar als werkgever vraagt. Ook in de meubel- en interieurbouwbranche is aandacht voor de gezondheid van medewerkers. Voor veel bedrijven vraagt dit een verschuiving van aandacht van verzuim (achteraf) naar preventie (vooraf). Ook inzicht in wat de je nu al doet en kan doen om de gezondheid van medewerkers te bevorderen.

Onze Adviseurs duurzame inzetbaarheid Anouk van Stipriaan en Miranda Oosdijk kunnen jouw organisatie hierbij kosteloos faciliteren. Zij hebben diverse tools ter beschikking om de wensen en behoefte van medewerkers te inventariseren en te vertalen naar concrete verbetermogelijkheden. Zo kun je als goed werkgever op een positieve  manier werken aan de gezondheid (mentaal en fysiek) van medewerkers. Niet incidenteel, maar structureel. Met als doel dat jouw bedrijf en medewerkers alle voordeel behalen uit de investeringen in gezondheidsbevordering.

Samen gaan wij voor een 2020 vol werkplezier, binnen de branche én voor onze opdrachtgevers. Doe je mee?

Neem via e-mail contact op met Anouk van Stipriaan of Miranda Oosdijk, of bel met 023-5158880.

Adviseurs

Anouk van Stipriaan
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij

Miranda Oosdijk
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij