WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Bezoek aan Tata Steel inspireert om samen verder te verduurzamen

Het laatste live CBM-event was alweer een half jaar terug, tijdens een korte periode van versoepelingen. Maar op dinsdag 12 april keer konden we zonder maatregelen bij elkaar zijn, een verademing.

We waren te gast bij Tata Steel in IJmuiden, waar we de kans kregen om met eigen ogen te zien wat het bedrijf nu precies doet. Namens Tata’s Research & Development vertelde marketing directeur Huib Simon alles over deze wereldleider in CO2-neutraal staal maken, de mogelijkheden van staal in de meubelindustrie en hun weg naar ‘groen’ staal. Tata stapt bijvoorbeeld versneld over naar waterstof. Hierdoor kunnen ze in 2030, 10 jaar eerder dan gepland, groen staal produceren en krijgt de waterstofeconomie een enorme boost.

Samen op weg naar een duurzame meubelbranche
Vanuit CBM liet Innovatiemanager Dirk van Deursen zien hoe we onze leden kunnen helpen met circulaire materiaalstromen en energievoorzieningen. We zijn samen op weg naar een duurzame meubelbranche. Met de nadruk op ‘samen’, daar was hij heel duidelijk in, niemand kan het alleen. (Download hier zijn presentatie)
Met concrete en nieuwe projecten zoals onder andere Matras Recycling Nederland, Wood Loop en energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen en binnenklimaat monitoring gaan we samen de uitdaging in ieder geval aan.

Site tour en bezoek Warmbandwalserij
Na de lezingen was er een korte pauze waarna iedereen zich kon klaarmaken voor het bezoek aan de Warmbandwalserij. Oordoppen en een veiligheidshelm en -bril zijn hierbij verplicht. Met drie bussen reden we over de site die qua grootte vergelijkbaar is met de binnenstad van Amsterdam en verspreid ligt over drie gemeenten. We reden langs bergen ijzererts in diverse kleuren en stapels kolen die allemaal aankomen per schip en na verschillende processtappen vervoerd worden als rollen staal.

De Warmbandwalserij walst dikke plakken gloeiend staal uit tot dun staal, met een productiecapaciteit van ongeveer 5,2 miljoen ton per jaar. De plakken van 22,5 centimeter dik en 8 tot 12 meter lang worden opgewarmd tot ongeveer 1.100 graden Celsius. Daarna worden ze tot diktes variërend van 1,5 tot 20 millimeter uitgewalst. Aan het einde van de walssectie rollen haspels het staal met een snelheid van zeventig kilometer per uur op. Daarvoor heeft de bijna één kilometer lange Warmbandwalserij drie haspels.

Na deze interessante rondleiding was het tijd voor een borrel en diner. Het was goed om bij te praten en we kijken uit naar het volgende event op 31 mei aanstaande.

Bekijk hier alle foto’s van het bezoek aan Tata Steel

 

 

Adviseurs

Loesje Overbeke
Communicatie
  0235158841
mail mij

Marleen Pouwels
Communicatiemanager/ events/officemanager
  023-5158815
mail mij