In 2016 organiseerde CBM een event over cybercrime. Dit onderwerp komt vandaag de dag helaas nog steeds voor. Op allerlei manieren proberen oplichters via valse mailberichten de ontvanger op een link te laten klikken en je gegevens binnen te halen.
VNO-NCW heeft daar twee recente voorbeelden van: Zo hebben oplichters een e-mail verstuurd waarin zij namens de Rabobank ‘waarschuwen’ voor een verouderde scanner. In de e-mail met het onderwerp ‘Rabobank: Uw Rabo scanner beschikt niet over versie 3.0!’ Doen de oplichters alsof een verouderde scanner kan worden geüpdatet door op een link in de e-mail te klikken. Op deze manier hengelen oplichters naar gegevens (phishing).
Advies
Negeer deze berichten. Banken gebruiken nooit links in hun e-mails. Als je toch op de links klikt, krijgen oplichters mogelijk je persoonlijke gegevens in handen of kom je terecht op een malwarewebsite. Dan kan je computer worden geïnfecteerd met kwaadaardige software.
Foute link herkennen
Je kunt een foute link of knop herkennen door met je cursor op de link te staan, ZONDER erop te klikken. Bij de meeste programma’s, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt de link linksonder in beeld. Zo kun je zien of het webadres waarnaar de link leidt niets met de zogenaamde afzender te maken heeft.