WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Brancheorganisatie EPV waarschuwt: hout wordt schaars door oorlog Oekraïne

De Emballage- en Palletindustrievereniging (EPV) waarschuwt voor houtschaarste door de oorlog in Oekraïne. De afgekondigde economische sancties van de Europese Unie treffen ook de handel in hout. Omdat Nederland veel hout importeert uit Oost-Europa, verwacht de EPV dat als dit deel van de import wegvalt, het effect heeft op de levering van houten producten.

Ook Oekraïne is een grote leverancier van hout voor de Europese en Nederlandse houtverwerkende industrie. EPV-leden hebben nauwe contacten in Oekraïne. Door de oorlog is ook deze import/export weggevallen. Zagerijen waarmee EPV-leden zakendoen zijn verlaten en volgeladen vrachtwagens en containers blijven in de haven staan.

De overige hout producerende landen, met name Scandinavië, Duitsland en de Baltische Staten kunnen naar verwachting maar een klein deel van dit volume opvangen. De beschikbaarheid van hout zal daarom afnemen en er zal schaarste ontstaan.

Behalve de productie treffen de sancties ook het wegtransport. Vrachten hout die bijvoorbeeld Russische chauffeurs meenemen als ze naar Nederland rijden om hier producten op te halen, vallen hierdoor weg. Dat doen ze om niet met lege trucks te hoeven rijden, legt de vereniging uit.

Verder treft het tekort aan chauffeurs dat door de oorlog is ontstaan ook de EPV. Dat tekort signaleerde ondernemersvereniging evofenedex al. Veel chauffeurs in Oost-Europa zijn Oekraïens of Wit-Russisch, aldus de EPV. Die kunnen niet meer werken, omdat ze worden opgeroepen mee te vechten in de oorlog.

Lees hier het hele persbericht

Adviseurs

Kees Hoogendijk
Innovatie & buitenland (directeur)
  023 515 88 00
mail mij