WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Compensatieregeling transitievergoeding slapende dienstverbanden

Vanaf 1 april kunnen werkgevers compensatie aanvragen voor transitievergoedingen die tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020 zijn betaald aan werknemers i.v.m. langdurige (na 2 jaar) arbeidsongeschiktheid. Dit kan bij het UWV tot uiterlijk 30 september 2020.
Als er nog slapende dienstverbanden zijn, ga dan snel in gesprek over een beëindiging.

Voorwaarden compensatie-aanvraag
Om in aanmerking te komen voor de compensatie gelden de volgende voorwaarden:

  • de werknemer is ontslagen wegens langdurige ziekte;
  • de werknemer had op grond van de wet recht op een transitievergoeding;
  • de werkgever heeft de transitievergoeding betaald aan de werknemer.

Werkgevers moeten deze voorwaarden kunnen aantonen middels stukken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de ontslagvergunning van het UWV of de ontbindingsbeschikking van de rechter;
  • de beëindigingsovereenkomst, als het een ontslag met wederzijds goedvinden was. Uit de beëindigingsovereenkomst moet blijken dat de werknemer is ontslagen wegens langdurige ziekte;
  • gegevens die zijn gebruikt om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen. Bijvoorbeeld documenten die aantonen hoe hoog het bruto maandsalaris was en hoe lang het dienstverband heeft geduurd;
  • een bewijs dat de (hele) transitievergoeding is betaald, bijvoorbeeld een bankafschrift.

Wanneer je de aanvragen vóór de betaling van de transitievergoeding (te vroeg) of niet binnen 6 maanden na de betaling (te laat) indient, worden deze afgewezen. De compensatie kan verkregen worden met terugwerkende kracht voor vergoedingen, die betaald zijn in de periode 1 juli 2015 tot en met 31 maart 2020. De laatste dag om deze aanvragen in te dienen is 30 september 2020.

Begin dus op tijd met de compensatie-aanvraag, indien de aanvraag te laat wordt ingediend wordt de aanvraag door het UWV afgewezen.

Beslistermijn
Het UWV beslist in principe binnen 8 weken of de werkgever de compensatie krijgt voor een transitievergoeding die vanaf 1 april 2020 is betaald. Wijst UWV de aanvraag af, dan is bezwaar en beroep een mogelijkheid.

Voor de ‘oude’ compensatie-aanvragen (transitievergoedingen betaald tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020) krijgt het UWV een beslistermijn van 6 maanden. Volgens minister Koolmees gaat deze termijn ook gelden voor gevallen waarin het opzegverbod tijdens ziekte is verstreken vóór 1 april 2020, maar de formele beëindiging van de arbeidsovereenkomst en betaling van de transitievergoeding na die datum plaatsvinden.

Adviseurs

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij