Met ingang van 1 april wordt de Duitse uitzendwet grondig gewijzigd. Tot op heden kon het betalen van de inlenersbeloning in Duitsland worden voorkomen. Daardoor waren uitzendkrachten in Duitsland tegen lagere kosten in te zetten dan eigen personeel.
Vanaf 1 april moet er na 9 maanden de inlenersbeloning betaald te worden. Voor langlopende projecten of projecten op de langere termijn is het verstandig om aandacht te besteden aan de kostprijscalculatie. Daarnaast kan een uitzendkracht met ingang van 1 april maximaal 18 maanden bij dezelfde inlener werkzaam zijn.
In Nederland dient, in tegenstelling tot Duitsland, vanaf de eerste dag de inlenersbeloning betaald te worden. De inlenersbeloning geldt in de regel voor alle uitzendkrachten, behalve voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd. Ook uitzendkrachten met een Fase C contract vallen onder een eigen (ABU-)loongebouw.
Tot de inlenersbeloning (in Nederland) behoren de volgende arbeidsvoorwaarden:
- Het brutoloon conform de schaal waarin de werknemer is ingedeeld
- ATV/ADV dagen
- Toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren
- Initiële loonsverhogingen, zoals bij inlener bepaald
- Onkostenvergoedingen
- Periodieken
Let op! Indien er ook naast de cao ook nog bijzondere arbeidsvoorwaarden binnen het bedrijf gelden, dan gelden deze ook voor uitzendkrachten.