WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Een stuk wijzer de gevangenis uit na leerzaam CBM-event

Op dinsdag 27 september jl. luisterden wij in Cupola XS, de voormalige koepelgevangenis in Haarlem. naar etisch hacker Wouter van Dongen en er ging een wereld voor ons open. Zijn we echt zó makkelijk te hacken? Het antwoord is blijkbaar ja. Hackers zoeken namelijk de weg van de minste weerstand. Meer dan de helft van alle mkb-ers is al een keer gehackt (bron: CBS, 2022). Eén op de tien ondernemers heeft op dit moment een pottenkijker in het computersysteem zitten. De vraag is dus niet óf je gehackt wordt, maar wanneer.

Naast diverse vermakelijke anekdotes geeft Wouter, omdat hij tegenwoordig samen met collega’s van zijn bedrijf DongIT organisaties helpt om hackers op afstand te houden, ook nog een paar eenvoudige wijze lessen mee:

  • Kleine foutjes hebben grote impact (een klein lek geeft vaak toegang tot al je gegevens)
  • Iedereen is een target (denk niet dat ze jou niet interessant vinden)
  • Maak back-ups!
  • Let op met het installeren van programma’s
  • Zie cybersecurity niet als kostenpost
  • Gebruik sterke wachtwoorden (en een digitale wachtwoord manager) van meer dan 12 tekens

Naast Wouter vertelden Marc de Groot (oud-cipier) en Mike Rijkers (Managing Director Cupola XS) respectievelijk over het verleden en de toekomst van deze bijzondere locatie.

Na de sprekers werd de groep in drieën verdeeld voor de verschillende workshops. Ron Vermeulen (IVBB) en Farid Boutiba (Ministerie van EZK) vertellen hoe het platform Samen Digitaal Veilig je helpt met het slim invoeren van een paar simpele maatregelen die jouw digitale veiligheid snel verhogen. Het platform is gratis te gebruiken voor CBM-leden. Binnenkort volgt hier meer informatie over.

Amazon Web Services heeft als wereldleider enorm veel ervaring met het veilig houden van digitale informatie in de cloud. Paul Muller nam de drie groepen mee in alle ins en outs.

De derde workshop werd gegeven door Tom Britsom van Vanbreda Risk & Benefits. Wat gebeurt er concreet na schade of bij een hack? Welke stappen moet je nemen? Welke zekerheden biedt een polis?

Tijdens de ontvangst en de borrel was er volop gelegenheid om te netwerken. Daar werd goed gebruik van gemaakt. Daarna werd iedereen weer ‘vrijgelaten’ en kon de voormalige gevangenis verlaten.

Bekijk het hele fotoalbum van het event.

 

 

 

 

 

Adviseurs

Loesje Overbeke
Communicatie
  0235158841
mail mij

Marleen Pouwels
Communicatiemanager/ events/officemanager
  023-5158815
mail mij