WORD LID BEL ONS MAIL ONS

En ze werkten nog lang en gelukkig…

Soms kom je bij een bedrijf en daar bruist het. De positieve energie komt je tegemoet. Niet alleen bij een fysiek bezoek, maar ook als je de website bekijkt. In zo’n omgeving wil toch iedereen wel werken, denk je dan. Elke werknemer wil met plezier naar zijn/haar werk gaan, maar dat is soms best een uitdaging. Het kan zijn dat de energie van een medewerker wordt opgeslokt door problemen aan het thuisfront of op het werk loopt het wat stroef met de leidinggevende of het team. Of een medewerker voelt zich niet gewaardeerd voor wat hij/zij doet. Allerlei redenen dat iemand minder werkgeluk ervaart. Een werknemer speelt zelf een belangrijke rol in het (kunnen) ervaren van werkgeluk. Tegelijkertijd kan de werkgever het werkgeluk faciliteren door de juiste omstandigheden te creëren. Dan heb je het over goed werkgeverschap – of zelfs topwerkgeverschap en dan begint het te bruisen.

Voor groot èn klein
Investeren in werkgeluk loont omdat topwerkgevers ook topwerknemers aantrekken. Als je goede omstandigheden creëert, kunnen mensen optimaal functioneren; de werknemers zijn dan beter in staat om een goede bijdrage te leveren en zijn klantvriendelijk, oplossingsgericht, betrokken, verzuimen minder, etc. In tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, is het faciliteren van werkgeluk niet alleen iets voor grote organisaties. Ook een klein bedrijf dat net zijn eerste personeel aanneemt doet er goed aan om stil te staan bij wat werknemers nodig hebben om met plezier te kunnen werken.

Topwerkgeverschap zit als het goed is in het DNA van het bedrijf. Een bedrijf dat groeit, is vaak bezig dit DNA te ontwikkelen – hoe doe je dat dan op een manier dat de werknemers er ook gelukkig van worden? Of hoe zorg je dat een cultuur dat niet bijdraagt aan het werkgeluk, verandert in een positieve omgeving?

Het investeren hoeft dus ook niet per se gepaard te gaan met dure interventies of programma’s. Tijd en aandacht besteden aan wat werknemers nodig hebben, is vooral heel belangrijk.

Wat werkt?
Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan een fijne werkomgeving en werkervaring: denk hierbij aan de cultuur, de werkomgeving (werkplek), manier van leidinggeven en welke (hulp-)middelen mensen aangereikt krijgen om het werk te kunnen doen. Er is geen kant en klare formule voor werkgeluk maar door aan de juiste knoppen te draaien kan er echt wel een verschil worden gemaakt.

Wil je meer weten over hoe je een topwerkgever kan worden (én blijven) meld je dan aan voor het webinar over ‘Hoe word je een topwerkgever?’ op 11 maart waar werkgelukexpert Heleen Mes vertelt wat er in de basis nodig is om een topwerkgever te worden.

Adviseurs

Anouk van Stipriaan
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij

Miranda Oosdijk
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij