WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Extra aandacht voor digitale veiligheid

Afgelopen maandag verspreidden wij een e-mail aan alle CBM-leden met het dringende advies de beveiliging van digitale systemen te verscherpen. Het is namelijk mogelijk dat digitale aanvallen in Oekraïne effect hebben op bedrijven in Nederland. Ook zijn directe digitale aanvallen mogelijk, bijvoorbeeld als vergelding voor opgelegde sancties.

Scan in 11 vragen je digitale veiligheid
De Risicoklassenindeling voor Digitale Veiligheid is een model dat het ministerie van Economische Zaken heeft ontwikkeld voor het midden- en kleinbedrijf. Dit staat los van de situatie in Oekraïne, maar het is nu wel een handig hulpmiddel.

Aan de hand van 11 vragen wordt een inschatting gemaakt hoe groot je risico is op een cyberincident. Deze inschatting bepaalt in welke risicoklasse (1 t/m 4) je onderneming valt en welke maatregelen er genomen moeten worden om je digitale veiligheid op orde te hebben.

Ben je benieuwd in welke risicoklasse jouw onderneming ingedeeld wordt? Doorloop in enkele minuten deze gratis tool en ontvang een handige inventarisatie van beveiligingsmaatregelen.

Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid | Digital Trust Center (Min. van EZK)

Nationaal Cyber Security Centrum
Er wordt internationaal op dit moment vooral gerapporteerd over digitale aanvallen die gebruik maken van DDos en wiperware. Digitale dreiging kan ook bestaan uit de verspreiding van ransomware, desinformatie en (spear)phishing. Over deze specifieke dreigingen en wat je daartegen op korte termijn kunt doen, en ook wat je moet doen als er een incident is, is meer informatie te vinden op de site van het NCSC, het Nationaal Cyber Security Centrum,

Wat kun je nog meer doen?

Het Nationaal Cyber Security Centrum van de overheid heeft basismaatregelen opgesteld die elke organisatie zou moeten treffen om cyberaanvallen tegen te gaan. Recente digitale incidenten laten zien dat bedrijven en organisaties kwetsbaar zijn als deze maatregelen niet genomen zijn.

We adviseren om de bovenstaande websites te bekijken, de tool te doorlopen en contact op te nemen met je systeembeheerder of je IT-specialist.

Adviseurs

Kees Hoogendijk
Innovatie & buitenland (directeur)
  023 515 88 00
mail mij