WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Fraudeurs loeren op klanten ABN Amro

AMSTERDAM – De kans is groot dat cybercriminelen zich de komende tijd gaan richten op klanten van ABN Amro. Daarvoor waarschuwt Betaalvereniging Nederland nu de bank het hele klantenbestand opnieuw moet controleren.

De Betaalvereniging noemt het ’heel waarschijnlijk’ dat fraudeurs gaan inspelen op het bericht dat ABN Amro alle vijf miljoen particuliere klanten opnieuw moet controleren „Elk nieuwtje van banken of de aankondiging van nieuwe bankdiensten leidt tot nieuwe mailtjes of telefoontjes waarin naar privégegevens wordt gevist”, benadrukt woordvoerder Berend Jan Beugel.

Word je gebeld door je bank? Wees alert! Er is een mogelijkheid dat je een oplichter aan de lijn hebt.” ABN Amro-klanten moeten die waarschuwing de komende tijd nog eens extra in de oren knopen. Via zogenoemd ’phishing’ proberen criminelen inloggegevens van bankrekeningen met slinkse trucjes in handen te krijgen. Vorig jaar werd via deze oplichtingspraktijken 3,81 miljoen euro buitgemaakt, zo bleek dit voorjaar uit nieuwe cijfers van Betaalvereniging Nederland. De phishingschade was in 2017 nog ’slechts’ 1,05 miljoen euro.

Dat ABN Amro door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) is opgedragen het hele klantenbestand door te lichten om witwaspraktijken te voorkomen, lijkt een prima gelegenheid om nietsvermoedende klanten van de bank erin te luizen. ABN Amro-klanten hoeven zich echter niet opnieuw te identificeren, lichtte topman Kees van Dijkhuizen de situatie gisteren toe. Sterker: veruit de meeste klanten zullen volgens hem helemaal niets merken van de extra controle. „Veel zal geautomatiseerd worden gedaan”, benadrukte hij.

Pincode

Alleen als er bij zo’n controle iets niet duidelijk is, wordt er nog telefonisch of schriftelijk contact met een klant gezocht. De alarmbellen moeten volgens Beugel afgaan als er gevraagd wordt om pincodes of het opsturen van een betaalpas of kopie van het paspoort: „Een bankmedewerker zal hier nooit om vragen.”

Wie een belletje van ABN Amro krijgt en toch zeker wil weten niet te worden beduveld, doet er verstandig aan om de naam en het toestelnummer van de medewerker te vragen. Beugel benadrukt niet het telefoonnummer te bellen dat deze persoon je geeft. „Dat kan nep zijn. Zoek zelf het nummer van de klantenservice op, en vertel wie je heeft gebeld en met welk toestelnummer. Als die persoon inderdaad bij ABN Amro werkt, dan word je keurig doorverbonden.”

Bekijk hier het hele artikel.

bron: Telegraaf, 08 aug. 2019.

 
 
 
Adviseurs

Marleen Pouwels
Communicatiemanager/ events/officemanager
  023-5158815
mail mij