Bron: AVG Programma
In een recent onderzoek werden 1,7 miljard wachtwoorden en gebruikersnamen verzameld uit meer dan 750 datalekken. Na analyse bleek dat ongeveer 65 procent van alle internetgebruikers dezelfde wachtwoorden gebruikt voor verschillende accounts. Mensen beseffen vaak niet welke risico’s ze dan lopen. Als je wachtwoord ergens gelekt is, is het voor hackers heel makkelijk om dat wachtwoord voor al je accounts te proberen. Als elk wachtwoord uniek is, is dat risico veel lager.
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel wachtwoorden vaak nog te simpel zijn. Zo gebruiken veel mensen voor hun wachtwoord namen van bekende personen, hun huisdieren of hun kinderen. Personages uit Netflix- en Disney+-series blijven ook populair. Zo’n wachtwoord met alleen kleine letters en hoofdletters kan binnen 4 milliseconden gekraakt worden.
Er bestaan websites, zoals veiliginternetten.nl, waar je kan testen hoe lang het duurt voor jouw wachtwoord gekraakt kan worden. Hiervoor hoef je natuurlijk niet je echte wachtwoord op te geven. Je geeft alleen aan hoeveel karakters en wat voor soort tekens het bevat. Vanaf 11 karakters kan het zo wel meer dan 200 jaar duren voor je wachtwoord gekraakt is. Een stuk veiliger dus.