De Hoge raad heeft recent een uitspraak gedaan waarin is bevestigd dat werknemers die minder uren moeten gaan werken van hun werkgever, bijvoorbeeld om gezondheidsredenen, ook recht hebben op een gedeeltelijke ontslagvergoeding.
In de casus ging het om een docente die gedeeltelijk arbeidsongeschikt was. Na 2 jaar arbeidsongeschiktheid werd besloten de arbeidsovereenkomst te beëindigen en vervolgens een nieuwe arbeidsovereenkomst voor minder uren te geven. Zo werd dit een gedeeltelijke beëindiging na langdurige arbeidsongeschiktheid, maar het zou ook voor kunnen komen bij ontslag met een bedrijfseconomische noodzaak.
Het voortzetten van de arbeidsovereenkomst in aangepaste vorm komt erop neer dat de arbeidsovereenkomst voor een aantal uren is beëindigd. In geval van een beëindiging is de transitievergoeding verschuldigd als het dienstverband langer dan 2 jaar is en er geen sprake is van ernstige verwijtbaarheid. De transitievergoeding is even hoog als het deel van de arbeidsovereenkomst dat beëindigd is.
Compensatie transitievergoeding door UWV in 2020
Het grote verschil is dat de transitievergoeding in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid vanaf 1 januari 2020 door het UWV gecompenseerd wordt. Een transitievergoeding in geval van een bedrijfseconomisch ontslag wordt niet gecompenseerd door het UWV.
Het kan dus gunstig worden om na langdurige arbeidsongeschiktheid de arbeidsovereenkomst eerst volledig te beëindigen (UWV of vaststellingsovereenkomst), voordat je een nieuwe arbeidsovereenkomst aanbiedt. In dat geval is de hele transitievergoeding verschuldigd, maar die wordt volledig gecompenseerd door het UWV. Als de nieuwe/voortgezette arbeidsovereenkomst vervolgens toch nog een keer beëindigd moeten worden om een andere reden, dan mag je de eerdere vergoeding in mindering brengen op de later te betalen vergoeding.
Als het dienstverband met toestemming van het UWV beëindigd wordt, dan is het daarna ook weer mogelijk om een tijdelijke arbeidsovereenkomst aan te gaan.
Vragen
Heb je vragen hierover? Of is een werknemer binnenkort 2 jaar ziek en weet je niet wat je dan moet doen? Of wil je met hem/haar verder werken, maar je weet niet hoe? Vraag het ons via jur@cbm.nl of 023 515 8800.