In deze periode houden veel werkgevers gesprekken met hun medewerkers. Is het onderwerp geldzaken een onderdeel van je gesprek? Je kunt in jouw gesprek vragen stellen over pensioenopbouw, of dat iemand van de 80-90-100 regeling gebruik wilt maken, maar vraag je ook of de medewerker financiële zorgen kent?
Geldzorgen zijn, helaas vaker dan je denkt, reden voor verzuim of een verminderd werkvermogen. Je hebt als werkgever niet altijd in de gaten dat een werknemer geldzorgen heeft, totdat er een loonbeslag volgt. ‘Vitamine AA geven’ helpt bij de problematiek van geldzorgen.
Vitamine AA staat voor ‘Aandacht zonder Aannames’. Geven van oprechte en persoonlijke aandacht aan je medewerker wordt enorm gewaardeerd. In deze stressvolle tijden is het gesprek met je medewerkers aangaan absoluut zinvol. Stress rondom geldzaken is namelijk zo’n onderwerp wat niet gemakkelijk met elkaar wordt besproken in de kantine of op de werkvloer. Maar bedenk dat geldzorgen veel impact kunnen hebben op de primaire behoeften, zoals eten en drinken, woning en kleding van medewerkers en hun gezinnen.
Met een proactieve benadering wacht je niet af totdat je signalen van verzuim of problemen krijgt. Oprechte interesse in de situatie van een medewerker toon je door open vragen te durven stellen en echt het gesprek aan te gaan. Durf hierbij onderscheid te maken tussen wat de ene medewerker nodig heeft en wat een ander nodig heeft; waar ligt de behoefte? Daarmee zorg je ervoor dat een medewerker zich gehoord en gesteund voelt. Zo sta je samen sterk en kun je samen werken aan goede, duurzame oplossingen.
Als je meer wilt weten wat je een werknemer met financiële zorgen of vragen op het gebied van geldzaken kunt bieden, kijk dan op schavenaanjouwtoekomst.nl of neem contact op met onze Adviseurs duurzame inzetbaarheid, Anouk van Stipriaan of Miranda Oosdijk.
Voor vragen over de 80-90-100 regeling kan je contact opnemen met Kees Zwetsloot.