WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Geen wegwerpplastic meer in kantines vanaf 1 januari 2024

Elke dag gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes weg die plastic bevatten. Een deel daarvan komt als zwerfafval in het milieu terecht. Daarom wordt hergebruik de nieuwe norm. Doel is dat het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten in Nederland in 2026 met 40 procent is verminderd. De nieuwe maatregelen zijn onderdeel van een groter geheel. Ze komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) dat als doel heeft: de impact van wegwerpplastic op het milieu verminderen en meer plastic hergebruiken en recyclen.

Meer informatie over de regelgeving is te vinden op minderwegwerpplastic.nl.

De regelhulp met stappen voor een advies op maat heet regelhulpenvoorbedrijven.nl/regelhulpwegwerpplastic.

Voor onze leden geldt over het algemeen de regelgeving voor consumptie op locatie:
Regelgeving voor consumptie op locatie
Vanaf 1 januari 2024 is het niet meer toegestaan om in de kantine wegwerpplastic te gebruiken. De opties worden:

  • Herbruikbaar: herbruikbare alternatieven aanbieden, zoals afwasbare kopjes, glazen, hard cups, borden en bakjes;
  • Bring your own: gebruikers zelf een beker of bakje laten meenemen.

De situatie bij onze leden is waarschijnlijk dat alle herbruikbare verpakkingen terug te krijgen zijn na gebruik. Het is daarom niet nodig om een borg te vragen aan de gebruiker. En er zullen waarschijnlijk afwasfaciliteiten aanwezig zijn, dus het is daarom mogelijk de bekers en bakjes zelf in te zamelen en op de locatie af te wassen.

Uitzondering op het verbod voor wegwerp: hoogwaardige recycling
Hergebruik wordt de nieuwe norm. Er geldt echter ook een beperkte uitzondering om een inzamelsysteem in te richten voor hoogwaardige recycling van de bekers en bakjes. Hoogwaardige recycling betekent dat u de bekers en bakjes inzamelt en dat het na recycling opnieuw gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal voor eten of drinken (voedselcontactmaterialen). Het minimale percentage ingezamelde bekers en bakjes dat hoogwaardige gerecycled moet worden loopt jaarlijks op en begint in 2024 bij 75% tot 90% in 2027 en verder. Vanwege de voedselveiligheid zijn er in de Europese regelgeving strenge eisen aan verbonden. Zo is het op dit moment alleen mogelijk om bekers of bakjes gemaakt van polyethyleentereftalaat (PET) hoogwaardig te recyclen. Dit materiaal is niet voor alle toepassingen geschikt. Laat u zich dus goed informeren of deze uitzondering in uw situatie wel van toepassing kan zijn.Wie gebruik wil maken van de uitzondering op het verbod op wegwerp, moet dit vooraf melden bij de Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT). Het is daarbij belangrijk om goede afspraken te maken met een afvalinzamelaar die dit gescheiden kan transporteren en met een afvalverwerker die het materiaal hoogwaardig kan recyclen en die kan voldoen aan de administratieve verplichting die u heeft voor deze uitzondering.

Adviseurs

Nelleke Versloot
Arbo, milieu & MVO
  023 515 88 00
mail mij