WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Geldzaken van werknemers: oorzaak van verzuim

Als iemand zijn geldzaken niet op orde heeft en zich zorgen maakt levert dat vaak stress op. Daardoor kunnen mensen zich niet meer concentreren op hun werk of worden er zelfs ziek van.

Geldzorgen zijn vaker dan je denkt reden voor verzuim of een verminderd werkvermogen. En vaak heb je als werkgever niet door dat een werknemer geldzorgen heeft, totdat er een loonbeslag volgt. Soms kun je signaleren dat er mogelijk geldzorgen spelen, als er om een voorschot op het salaris wordt gevraagd of iemand aangeeft graag over- of extra te willen werken.

Om verzuim te voorkomen is het belangrijk dat mensen weten dat ze over hun zorgen kunnen praten. Er over kunnen praten verlicht de last. Er wordt nu niet van jou verwacht om als hulpverlener op te treden of de zorgen op te lossen. Maar het bespreekbaar maken en meedenken is wel wat kan bijdragen aan het voorkomen van verzuim.

Meedenken kan gaan over tijdelijk meer werken. En ook over minder werken om juist het werk beter vol te kunnen houden (80/90/100-regeling), of hulp bij het maken van berekeningen van financiële gevolgen voor het inkomen of voor het pensioen.

Om het onderwerp bespreekbaar te maken, besteden we vanuit het project ‘Schaven aan jouw Toekomst’ de komende tijd aandacht aan hoe men financieel fit wordt/blijft en voorbereid kan zijn op de toekomst. Om de komende maanden medewerkers te informeren hoe belangrijk het is om de financiën voor nu en voor later op orde te hebben, ontvang je posters en folders om op te hangen en te verspreiden. Daarin geven we informatie en tips over welke mogelijkheden medewerkers hebben om hun geldzaken onder controle te houden of te krijgen. Alle informatie die we geven terug is te vinden op www.schavenaanjouwtoekomst.nl.

Als je als werkgever vragen hebt over het onderwerp en/of je merkt dat dit onderwerp bij personeel speelt, dan staan onze adviseurs klaar om je te helpen.

Adviseurs

Anouk van Stipriaan
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij

Miranda Oosdijk
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij