WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Gezond werken in digitaal tijdperk

Sinds 2020 kunnen we er echt niet meer omheen: het digitale tijdperk is aangebroken. Noodgedwongen werd er massaal thuisgewerkt omdat we op die manier het coronavirus wilden beteugelen. Thuiswerken biedt veel voordelen, maar er zijn ook aandachtspunten.

Waar worstelt een werknemer mee?
Thuiswerken was voor veel van ons wennen, en niet altijd even gemakkelijk – zeker niet in de periode dat de scholen dicht waren. Op dit moment zijn de scholen weer geopend maar daarmee zijn een aantal andere uitdagingen nog niet opgelost. Voor elke medewerker geldt dat er een aantal valkuilen op de loer liggen als je vanuit huis aan het werk bent. Denk daarbij aan: minder vaste structuur van de werkdag, veel te lang stilzitten en te weinig beweging (al is het maar dat de wc en het koffie apparaat dichterbij zijn), een aaneenschakeling van overleggen en het vervagen van werk en privé balans.

Een paar basistips vind je hieronder

  • Deel je dag zoveel mogelijk in als een normale werkdag
  • Creëer een eigen werkruimte: een rustige werkplek
  • Neem regelmatig pauzes en beweeg regelmatig
  • Blijf communiceren en vraag op tijd om hulp

Maar wil je meer inzichten over gezond thuiswerken kan je een korte online cursus doen op schavenaanjouwtoekomst.nl.

Verbinding houden en leidinggeven
Ook voor leidinggevenden zijn er valkuilen. Zij worstelen met het aansturen van teams op afstand en het verbonden houden van collega’s. Het vergaderen via Zoom is nu eenmaal minder effectief voor het sociale aspect van vergaderingen. Je hebt namelijk niet het moment vooraf bij de koffieautomaat waar je even informeel informatie uitwisselt, en je mist tijdens een videocall heel veel non-verbale communicatie waardoor je niet goed weet hoe het metmensen gaat.
Het thuiswerken zal voor sommigen nooit kunnen tippen aan het werken op kantoor, maar het is aannemelijk dat veel werkgevers in de toekomst zullen vasthouden aan meer werken op afstand. Daarom is het belangrijk om voor jezelf nieuwe routines te ontwikkelen en om te gaan met deze nieuwe manier van werken.

Voor inzichten over leidinggeven op afstand en verbonden blijven is het Luisterboek ‘Leidinggeven op afstand’ van Gonny Vink misschien iets voor jou. Te vinden via: schavenaanjouwtoekomst.nl/index.php/catalogus/leidinggeven-op-afstand.

Als je vragen hebt kan je altijd contact opnemen met onze adviseurs duurzame inzetbaarheid Anouk van Stipriaan en Miranda Oosdijk.

Adviseurs

Anouk van Stipriaan
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij

Miranda Oosdijk
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij