WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Impact nieuwe EU-plannen op meubelindustrie en interieurbouw

Woensdag 30 maart publiceerde de Europese commissie een aantal nieuwe plannen om een einde te maken aan de wegwerpcultuur in Europa. De voorstellen worden in 2024 ingevoerd en raken alle bedrijven in Europa, dus ook onze meubelfabrikanten en interieurbouwers. Koninklijke CBM lobbyt samen met de Europese meubelkoepel EFIC voor een zo MKB-vriendelijk mogelijke regelgeving, met zo min mogelijk administratieve lasten. 

De Europese Commissie heeft een aantal prioritaire productcategorieën geïdentificeerd, die een grote impact hebben op het milieu en waar veel winst te behalen is. Het gaat om textiel, meubelen, matrassen, banden, verf, smeermiddelen, ijzer, staal en aluminium. Onze branche krijgt dus direct met de plannen van de Europese commissie te maken.

De afgelopen jaren heeft CBM samen met een groot aantal stakeholders flinke stappen gezet met het recyclen van matrassen via Stichting Matras Recycling Nederland (MRN) en het recyclen van spaanplaat en MDF via de Task Force Plaatmateriaal en Wood Loop. Doel van deze plannen is de branche duurzaam en circulair te maken, zodat we klaar zijn om actief mee te doen als in 2024  de plannen van de Europese commissie ingevoerd worden.

De Europese Commissie wil dat duurzame producten de norm worden in Europa. Daarom introduceren zij de Europese ‘Eco-design richtlijn’, met specifieke vereisten inzake de duurzaamheid en circulariteit van nieuwe producten. Gebruik van primaire grondstoffen en materialen wordt zoveel mogelijk beperkt. Hergebruik van grondstoffen en materialen en het verlengen van de levensduur van producten worden de norm. Consumenten krijgen het ‘recht’ om hun producten te repareren.
Daarnaast werkt de Europese Commissie aan een digitaal productpaspoort, dat consumenten moet helpen een bewuste keuze te maken voor duurzame en circulaire producten. Ook voor textiel en kleding komen er speciale eisen voor reparatie en hergebruik. Grote ondernemingen moeten aangeven hoeveel onverkochte kleding en textiel zij aanbieden als afval en er komt een verbod op vernietiging.

De commissie geeft aan dat recycling, reparatie en onderhoud moeten leiden tot een groot aantal nieuwe banen in Europa. Daarnaast moeten deze plannen ook leiden tot een forse energiebesparing, waardoor Europa minder afhankelijk wordt van olie en gas uit Rusland

Lees hier het persbericht van de EU-commissie.

Bekijk hier de Factsheet on Sustainable products initiative:

Adviseurs

Kees Hoogendijk
Innovatie & buitenland (directeur)
  023 515 88 00
mail mij