WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Kosten energietransitie eerlijker verdelen tussen MKB en grootbedrijf

Koninklijke CBM heeft samen met 10 mkb-branches een brief naar de informateur gestuurd om de kosten voor de energietransitie eerlijker te verdelen tussen grote bedrijven en het mkb. Tot nog toe betalen vooral mkb ondernemers de kosten voor de energietransitie, terwijl industriële bedrijven miljarden verdienen aan de verkoop van emissierechten. In plaats van mee te betalen aan de energietransitie hebben zij van CO2 uitstoot een succesvol businessmodel gemaakt.
Het kan nog oneerlijker. De overheid heeft om de energietransitie te stimuleren een subsidiepot in het leven geroepen, die voor 80% gevuld wordt met geld van mkb-ondernemers. Helaas is deze subsidiepot slecht toegankelijk voor het mkb en gaat de subsidie vooral naar projecten van datzelfde grootbedrijf, dat miljarden verdient aan de uitstoot van CO2.

Volgens CBM zijn er onorthodoxe maatrelen nodig om deze oneerlijke verdeling aan te pakken. ‘Het roer moet om.’ In de lobby voor een eerlijker verdeling van de energiekosten hebben de 10 mkb-branches steun gekregen van Milieudefensie. In reactie op onze brief heeft Milieudefensie een eigen mkb-petitie opgesteld, om de lobby van onze mkb-branches te ondersteunen.
Hoewel CBM normaal gesproken organisaties zoals milieudefensie niet actief ondersteunt, leek het ons in dit bijzondere geval gerechtvaardigd daar een uitzondering voor te maken. Ten slotte hebben we iedere steun voor een eerlijker kostenverdeling van de energietransitie hard nodig. Daarom brengen we toch graag de petitie van milieudefensie onder jullie aandacht: milieudefensie.nl/mkb-petitie/mkb-petitie

Adviseurs

Kees Hoogendijk
Innovatie & buitenland (directeur)
  023 515 88 00
mail mij