WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Krapte op de arbeidsmarkt

Afgelopen maanden hebben we signalen gekregen dat het erg lastig is om nieuw personeel te werven. De vraag naar onder andere meubelmakers, calculatoren, werkvoorbereiders en montagemedewerkers is groter dan het aanbod. Hoewel wij hier geen pasklare oplossing voor hebben, houdt het vraagstuk ons bezig en denken we na over mogelijkheden hoe hiermee om te gaan.

Studie-opdracht
Onlangs werd onze aandacht gevestigd op een oproep van de Hogeschool van Amsterdam voor tweedejaars HRM deeltijd studenten. Voor het onderzoeken van een vraagstuk op het vlak van werven, selecteren en/of onboarden zochten zij enkele praktijkcases of opdrachtgevers. Aangezien we weten dat veel van onze leden tegen de nodige uitdagingen aanlopen bij het werven en selecteren van personeel, besloten we als CBM mee te doen aan het onderzoek. 

Op 27 november is Anouk van Stipriaan in gesprek gegaan met de studenten; zij heeft de studenten verteld over de verschillende bedrijven in de branche, kenmerken van de populatie werknemers en de soort functies waarvoor een tekort aan personeel wordt gesignaleerd. De volgende vraagstelling is voorgelegd: Welke oplossingsrichtingen zijn er te bedenken voor het personeelstekort in deze branche?

Een drietal studenten gaat graag met de opdracht van CBM aan de slag. Zij gaan onderzoeken aan welke oplossingsrichtingen we kunnen denken; bijvoorbeeld is het mogelijk te werven onder een andere doelgroep van werknemers? Is er voldoende inzicht in de benodigde vaardigheden? De uitkomst geeft hopelijk nieuwe inzichten voor onze leden en adviezen om het werven beter aan te laten sluiten aan de huidige situatie. Er is duidelijk aangegeven dat we graag praktische tips en oplossingen willen ontvangen.

Binnen enkele weken wordt het vraagstuk in de branche onder de loep genomen en komen deze studenten met een adviesvoorstel. Een belangrijke voorwaarde van de opdracht is dat er goede aansluiting is met de context; dus een oplossing/advies dat past bij de bedrijven in onze sector.

De deeltijdstudenten zijn al HRM-professionals, in verschillende fases van hun loopbaan, met verschillende mate van ervaring en diverse achtergronden. Dit biedt ons een nieuw perspectief op de vraagstelling.

Eind januari wordt het advies aan ons gepresenteerd en zullen we waardevolle tips en inzichten uiteraard delen met onze leden!

Bedrijven gezocht
Om goed beeld te krijgen van de vraag en de bedrijven in de branche, willen de studenten  ook met bedrijven zelf in gesprek gaan. Daarvoor zoeken we een aantal bedrijven die bereid zijn om de studenten  – waarschijnlijk telefonisch- te woord te staan.  Mogelijk wordt er aanvullende informatie gevraagd , maar de tijdsinvestering zal minimaal zijn.

Wil je hier aan mee werken, of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Anouk van Stipriaan of Miranda Oosdijk.

Adviseurs

Anouk van Stipriaan
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij

Miranda Oosdijk
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij