In ons nieuwsbericht van 5 juli jl. hebben wij aangegeven het kabinet recycling van matrassen eist. Nu is er nog tijd om als fabrikanten zelf met een goede oplossing te komen. Lukt dat niet, dan wordt producentenverantwoordelijkheid (UPV) ingevoerd. Het infographic lifecycle-schema geeft een goed inzicht in de lifecycle van matrassen.
CBM helpt graag mee om antwoorden voor verduurzaming in de keten te vinden. Er zijn twee concrete mogelijkheden.
- Je kunt meedoen met een haalbaarheidsonderzoek dat tussen oktober 2018 en maart 2019 gehouden wordt. Je krijgt hiervoor een vergoeding van € 25.000,- vanuit de overheid.
Er is een aantal thema’s waar CBM-leden en ketenpartners aan meedoen:
1) Pyrolyse (thermisch recyclen) als vervanging van de verbrandingsoven > herwinnen van gas, olie, coke-achtig residu
2) Vervangende materialen voor schuim en latex > progressieve veereigenschappen door andere duurzame materialen/samenstellingen/constructies
3) Circulaire business modellen (Slapen/liggen “as a Service”), financiering en verantwoordelijkheid (CESCO constructie)
4) Nieuwe business cases voor recyclaat (denk hierbij aan nieuwe product ideeën en uitwerkingen voor ‘bonded foam’)
5) Hoe zien we de UPV als kans om er beter uit te komen? (implementatiecriteria voor UPV)Wie graag mee wil doen met het haalbaarheidsonderzoek, kan zich melden bij Dirk van Deursen, adviseur innovatie van CBM. - De Circo-track over matrassen biedt ook de kans om concrete stappen met de keten te zetten. Er wordt samengewerkt met het lectorenplatform Circulaire Economie, die op deze manier betrokken wordt in mogelijk vervolgonderzoek. Daarnaast wordt het voor 75% gesubsidieerd vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Deelname aan deze driedaagse workshop kost daarom maar € 500,- per bedrijf.
https://circonl.nl/agenda/workshop-track-matrassen/