WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Nieuwkoop International zet flinke verduurzamingsstappen via de hulp van CBM

CBM-lid Nieuwkoop International wil haar bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk maken en heeft hiervoor slim gebruik gemaakt van de regeling rond ‘Subsidie Verduurzaming MKB-bedrijven’ van RVO, ook wel SVM-subsidie genoemd.

De SVM is een nieuwe overheidssubsidie waarmee tot € 2.500,- subsidie (80% van de kosten) kan worden verkregen per bedrijfspand voor het uitvoeren van een verduurzamingsonderzoek en het begeleidingstraject van de verduurzamingsmaatregelen. De subsidie is vooral interessant voor kleine MKB-bedrijven die hiermee professionele ondersteuning ontvangen om te verduurzamen tegen een minimale eigen bijdrage. Het advies kan naar de specifieke situatie of wensen van de ondernemer worden ingericht, bijvoorbeeld wanneer men hulp wil bij zonnepanelen, LED-verlichting of laadpalen. De ondernemer dient wel minimaal één maatregel uit het onderzoek uit te voeren.

Resultaten verduurzamingsonderzoek
Het toepassen van ondersteuningsventilatoren voor het gelijkmatiger verwarmen van de productiehal kwam als een belangrijk advies uit het onderzoek. Niet alleen wordt het comfort beter, ook bespaart deze maatregel een kleine € 1.500, – op jaarbasis met een terugverdientijd van nog geen twee jaar. De ventilatoren zijn meteen besteld en worden binnenkort geïnstalleerd.

Adviesbureau Zero Heroes stelde daarnaast de vraag of de oude koofverlichting in de voormalige showroom wel continue moest branden. Aangezien er ook nieuwe zeer goede LED-werkverlichting aanwezig is, blijkt dit al meer dan voldoende. Nieuwkoop heeft direct de koofverlichting, uitgevoerd met niet-energiezuinige oude TL-buizen, direct uitgeschakeld. Door deze ‘quick-win’-maatregel wordt al direct ca. € 1.300, – per jaar bespaard.

Nieuwkoop had zelf het vermoeden dat de afzuiginstallatie voor stof en zaagsel, welke wegens ruimtegebrek niet binnen maar in de buitenlucht staat opgesteld, mogelijk van een geïsoleerde omkasting kon worden voorzien. De reden hiervoor is dat de afgezogen (en later weer naar binnen gezogen) lucht veel warmte verliest in de winter en dat hiermee de verliezen kunnen worden beperkt. Zero Heroes heeft deze maatregel op verzoek op kengetal basis uitgerekend. De conclusie was dat het inpakken van de installatie een dermate hoge terugverdientijd heeft dat deze niet interessant is.


Marco Nieuwkoop, directeur Nieuwkoop International: “Wij vroegen ons al lang af of er wat te winnen viel op de stofafzuiging. Wij weten nu dat het warmteverlies wel meevalt waardoor het niet loont te investeren in warmteterugwinning. Goed dat we dit nu weten.“

Vervolg ondersteuning
Het meest interessante onderdeel van de SVM-regeling is dat bedrijven de kosten voor de begeleiding van maatregelen ook binnen de subsidie kunnen opvoeren. Om echt grote stappen te maken denkt Nieuwkoop erover om de daken te voorzien van extra isolatie en daarna het hoge dak op de productiehal te voorzien van zonnepanelen.

Nieuwkoop had al twee heel uiteenlopende offertes ontvangen voor zonnepanelen. Zero Heroes gaat Nieuwkoop nu helpen met het beoordelen van de offertes en heeft zelfs nog een derde offerte opgevraagd bij Lens, de partij waarmee CBM interessante voorwaarden voor de leden heeft afgesproken. Op basis van de beste offerte (en dit hoeft niet altijd de goedkoopste te zijn), wordt een definitieve businesscase gemaakt. Zero Heroes blijft ook betrokken bij het toezien op het juist opleveren van de zonnepanelen straks en helpt met het aanvragen van de energie-investeringsaftrek (EIA).

Een zelfde traject gaat van start rond het opvragen en beoordelen van offertes voor de dak vervanging.

Meer informatie is te vinden op cbm-energie.nl. Neem voor vragen contact op met Dirk van Deursen (CBM, 06 546 172 68) of Patrick Braam (Zero Heroes, 06 512 674 51)

Adviseurs

Dirk van Deursen
Adviseur innovatie
  023 515 88 00
mail mij