WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Omgevingswet gaat in op 1 januari 2024

De Eerste Kamer stemde dinsdag 14 maart in met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024.

Al jaren wordt gesproken over de Omgevingswet. De Omgevingswet bundelt een lappendekken aan wetten en voorschriften in één wet. Daarnaast zorgt de wet voor één digitaal loket dat het voor consumenten en het bedrijfsleven makkelijker maakt vergunningen aan te vragen en projecten te starten.

Het is alvast goed om te weten dat wanneer je bedrijfsactiviteiten hetzelfde blijven, er niets voor je verandert als de wet ingaat. Als je gaat uitbreiden, verbouwen, een vergunning aanvraagt, dan is het wel van belang om te weten waar je terecht kan en hoe je moet handelen.

Lees meer op rijksoverheid.nl/onderwerpen/omgevingswet en op iplo.nl/regelgeving/uitleg-bedrijfsleven/

Wat is de Omgevingswet?
De Omgevingswet is een nieuwe wet die 26 bestaande wetten vervangt. De Omgevingswet gaat over de fysieke omgeving en omvat onderwerpen als milieu, natuur, ruimtelijke ordening, bouw, lucht, bodem, waterbeheer, geluid en monumentenzorg. Als ondernemer maak je gebruik van de fysieke omgeving, samen met inwoners en overheden. Er geldt een algemene zorgplicht, die houdt in dat overheden, bedrijven én inwoners samen verantwoordelijk zijn voor een veilige en gezonde fysieke leefomgeving. De nieuwe Omgevingswet faciliteert deze gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Waarom de Omgevingswet?
Sinds 1810 zijn veel verschillende wetten en regels gemaakt voor de buitenruimte, zoals voor bodem, water, wegen, milieu, monumenten, natuur, geluid en nieuwbouw. Deze wetten zijn niet alleen ingewikkeld; ze spreken elkaar soms ook tegen en er worden meerdere termen gebruikt terwijl hetzelfde bedoeld wordt.  Met de versimpelde wetgeving moet het makkelijker worden om ruimtelijke projecten te starten. De nieuwe wet moet ook meer ruimte bieden voor particulier initiatief en participatie. Als ondernemer moet het makkelijker worden om innovatieve, duurzame initiatieven te ontwikkelen. De wet moet ondernemen voorspelbaarder maken – en procedures sneller en goedkoper. Dat betekent minder rompslomp voor jou als ondernemer, maar ook een nieuwe manier om je te verhouden tot inwoners en overheden.

Bekijk ook: aandeslagmetdeomgevingswet.nl

Adviseurs

Nelleke Versloot
Arbo, milieu & MVO
  023 515 88 00
mail mij