WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Ondersteuningspakket meubelindustrie en interieurbouw

Gratis gezondheidschecks voor ondernemers die hun werknemers periodiek willen laten testen en subsidie voor samenwerkingsverbanden die leerlingen opleiden via de BBL, twee maatregelen uit het nieuwe ondersteuningspakket voor de meubelindustrie en interieurbouw.

Voor komend schooljaar kunnen samenwerkingsverbanden tweeduizend euro subsidie krijgen voor iedere leerling die start met een BBL opleiding. Daarnaast krijgen zij duizend euro voor iedere leerling die doorstroomt naar het tweede of derde leerjaar. Met deze subsidie kunnen samenwerkingsverbanden hun inleentarieven in crisistijd verlagen, zodat opleiden van toekomstige vakkrachten in de meubelindustrie – ook in moeilijke tijden – betaalbaar blijft voor ondernemers.

Gratis gezondheidschecks
Op 16 juni hebben sociale partners in de meubelindustrie (Koninklijke CBM, FNV en CNV vakmensen) overeenstemming bereikt over een concreet ondersteuningspakket voor ondernemers en medewerkers in de meubelindustrie en interieurbouw. Als eerste stellen zij via NIPED gratis gezondheidschecks ter beschikking voor ondernemers die hun medewerkers periodiek willen laten testen. Gezondheid is een kernthema in het kader van duurzame inzetbaarheid en bij het voorkomen van ziekteverzuim. In tijden van corona zijn preventieve gezondheidschecks een welkome aanvulling op de dienstverlening voor ondernemers en werknemers in de branche. Sociale partners stellen de gratis gezondheidschecks voorlopig voor 1 jaar ter beschikking. Als dit succesvol blijkt, dan kan de regeling later uitgebreid worden. Heb je interesse, bel of mail de adviseurs Duurzame Inzetbaarheid van CBM, T: 023 – 515 8800, info@cbm.nl.

Stimuleren vakopleiding en scholing
Vanwege de crisis en het wegvallen van werk hebben onze ondernemers minder mogelijkheden en middelen om toekomstige vakkrachten op te leiden in hun bedrijf. Dat is zorgwekkend, want zodra de economie na de crisis aantrekt, ontstaan er direct weer grote tekorten op de arbeidsmarkt. Beschikbaarheid van goed opgeleide vakkrachten zal bepalen hoe snel onze bedrijven weer op het niveau zijn van vóór de crisis. Regeren is vooruit zien. Daarom hebben sociale partners voor komend schooljaar (20/21) besloten een eenmalige subsidie ter beschikking te stellen voor samenwerkingsverbanden die leerlingen opleiden via de BBL. Samenwerkingsverbanden krijgen tweeduizend euro voor iedere leerling die instroomt in een BBL opleiding en duizend euro voor iedere leerling die doorstroomt naar het tweede of derde leerjaar. cbm.vps49.sixtyseven.com/opleiding/samenwerkingsverbanden/

Doel van de subsidie
Met deze eenmalige subsidie willen sociale partners:
1. inleentarieven van samenwerkingsverbanden verlagen,
2. voorkomen dat de BBL opleidingen terugvallen door de crisis,
3. de opleidingsinfrastructuur van samenwerkingsverbanden in de branche versterken,
4. zorgen dat ondernemers na de crisis weer kunnen beschikken over goede vakkrachten,
5. extra budget vrijmaken voor praktijkbegeleiding van BBL leerlingen.

Daarnaast wordt tijdelijk de maximale scholingssubsidie per medewerker per jaar verhoogd van 850 euro naar 1.000 euro. In overleg met onze adviseurs Duurzame Inzetbaarheid zijn er mogelijkheden dit verder uit te breiden, bijvoorbeeld met maatwerktrajecten.

Gratis startpakket voor meten binnenklimaat
In een eerder stadium hebben sociale partners ook al overeenstemming bereikt over een gratis startpakket om het binnenklimaat in bedrijven te monitoren. Het gratis startpakket is een preventieve tool waarmee ondernemers kunnen meten hoe gezond het binnenklimaat in hun bedrijf is. Het startpakket biedt ook goede preventieve mogelijkheden om de risico’s van Covid-19 te signaleren. Via de website van CBM Energie of via de adviseurs Duurzame Inzetbaarheid kunnen ondernemers hun gratis startpakket aanvragen. T: 023 515 8800 info@cbm.nl. Laat deze kans niet liggen.

Geldzaken
Geldzaken is één van de vier thema’s binnen het project Duurzame Inzetbaarheid. Dit thema is erg belangrijk voor werknemers. Vragen die zij zich stellen zijn: Hoe ziet mijn financiële positie eruit? Kan ik minder gaan werken? Kan ik eerder met pensioen?

Een instrument dat bijdraagt aan de financiële fitheid van medewerkers is FinanceBook van Centraal Beheer Achmea. Met FinanceBook wordt de financiële stress van medewerkers verlaagd, het verandervermogen vergroot en de kans op financiële problemen verkleind. Sociale Partners geven een subsidie van 25 euro per werknemer op een financiële check van Centraal Beheer Achmea. Binnenkort komt er meer informatie ter beschikking over dit instrument. Heb je nu al interesse bel of mail CBM, T: 023 515 8800 info@cbm.nl.

Adviseurs

Kees Zwetsloot
Financiën, pensioen & voordeelregelingen (adjunct-directeur)
  023 515 88 00
mail mij

Anouk van Stipriaan
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij

Miranda Oosdijk
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij