Vakantietijd: even weg van het werk. Relaxen aan het strand, in de bergen of in een bruisende stad. Ga je naar het buitenland en neem je de mobiel van de zaak mee? Zorg dan dat je dat je bij thuiskomst geen torenhoge telefoonrekening vindt. Met deze 4 tips hou je de kosten in de hand.
Tip 1: zorg dat je weet welke kosten er in je abonnement vallen.
Internetten en bellen binnen de EU
Sinds juni 2017 betaal je geen extra kosten meer voor internetten, bellen of sms’en binnen de EU. Je hoeft dus niet meer in de buurt van Maastricht nerveus je mobiele data op ‘uit’ te zetten.
Het is verleidelijk om nergens op te letten als je de Nederlandse grens bent overgestoken, maar dat is niet zo verstandig. Ondanks dat je geen extra kosten betaalt, vliegen de data er in de vakantiemodus meestal wat sneller doorheen dan thuis:
- Je zit wat minder snel op een WiFi-netwerk
- Je luistert muziek via je mobiel tijdens lange autoritten.
- Je maakt meer gebruik van routeplanners.
- Je stuurt nét even wat meer foto’s of filmpjes door naar het thuisfront.
Internetten en bellen buiten de EU
De tarieven voor bellen en internetten buiten Europa kunnen snel oplopen. 1MB aan dataverbruik buiten Europa kost je op sommige plekken al een paar euro. Dan kan je wel nagaan wat dat gaat kosten als je even wat foto’s op Instagram bekijkt… Je bent in no time heel wat MB’s verder.
Let op, bij verlies van WiFi schakel je over op het mobiele netwerk. Dit heb je als gebruiker niet in de gaten. Wil je dit voorkomen? Zet dan je Data roaming uit als je op een WiFi-netwerk zit.
Buiten de EU met een mobiel KPN abonnement
Naar het buitenland met een KPN-abonnement? Dan is het verstandig om een KPN-voordeelbundel te activeren. Zijn je MB’s op? Dan start automatisch een nieuwe bundel. Aanvragen doe je makkelijk per sms. Bekijk de buitenland voordeelbundels op de website van KPN.
Buiten de EU met een mobiel T-Mobile abonnement
Heb je een mobiel T-mobile abonnement? Koop dan een Travel & Surf internetpas voor een aantal MB’s voor een vaste prijs. Je betaalt je gekochte internetpas via je eerstvolgende factuur. Op de website van T-Mobile sluit je de Trafel & Surf pas direct af.
Tip 2: weet wat de grote data-slurpers zijn.
Op vakantie zit je vaker zonder WiFi. Even een filmpje kijken samen of door je Instagram stream heenscrollen, data gaan sneller dan je misschien denkt:
- YouTube en Netflix kosten je in goede kwaliteit al gauw van 0,5 tot 3GB per uur.
- Streamen van muziek kost ongeveer de helft aan data vergeleken met video: 250MB-1,5GB.
- Skype, Facetime of videobellen kosten zo’n 240 – 300MB per uur (1000MB is 1GB).
- Facebook of Instagram kosten je zo’n 100MB per uur.
Tip 3: zo hou je jouw datagebruik binnen de perken
Tuurlijk kan je opletten hoe vaak je zonder WiFi het internet opgaat met je mobiel. Maar wist je dat smartphones ook data versturen als je de smartphone niet actief gebruikt? Zo houd je jouw datagebruik in de hand:
- Schakel automatische synchronisatie op de achtergrond uit.
- Stel in dat applicaties geen data op de achtergrond mogen downloaden.
- Download films of muziek van tevoren of ter plekke via een veilig wifi-punt.
- Zet op social media het automatisch afspelen van video uit.
- Stel je e-mail zo in dat bijlagen niet automatisch downloaden.
- Schakel bij WhatsApp automatisch downloaden uit.
Let op: openbare WiFi is niet altijd veilig. Hackers kunnen makkelijk toegang krijgen tot je mobiel, laptop of tablet. Zorg dus dat je nooit bankzaken of belangrijke logins gebruikt via publieke WiFi. Maak daarvoor gebruik van een 4G-verbinding, dat is een veilig en vaak sneller alternatief.
Tip 4: installeer een datateller-app
Een datateller-app is een gemakkelijke manier om je gebruik in de gaten te houden. Deze apps kunnen je ook waarschuwen wanneer je bijna je datalimiet bereikt. Hou ruime marges aan voor het instellen van zo’n waarschuwing, want de telling van de provider kan verschillen van de datateller-app.
3 gratis datateller-apps:
- My Data Manager VPN Security
- My Data Usage
- DataFlow
Bonus tip: even helemaal geen telefoon.
Steeds meer mensen zeggen niet zonder telefoon te kunnen. Terwijl de telefoon ook stress met zich meebrengt. Trillingen, geluiden, meldingen: prikkels maken het steeds moeilijker om je telefoon een poosje te negeren. Vooral als werkmailtjes en zakelijke telefoontjes gewoon binnen blijven komen. Vandaar onze bonus tip: laat je telefoon lekker thuis. Een paar weken zonder contact met de digitale wereld kan heel verfrissend werken.
Bron: stn.nl