De vakantieperiode komt tot een einde. Sommige bedrijven zijn een periode dicht geweest, andere zijn open gebleven maar op een iets lager pitje door blijven draaien zodat het personeel vakantie kon opnemen. Een veel gehoord geluid is dat men “er echt aan toe was” na een roerige en vaak drukke periode. Het blijft echter een uitdagende tijd waarbij er soms pieken zijn in de werkdruk. Doordat er veel projecten lopen, maar ook omdat leveringen van materialen met horten en stoten binnen komen. En daarnaast hebben we nog steeds te maken met verzuim en afwezigheid door Corona; zowel door ziekte als door quarantaine. Het vraagt veel van de ondernemers en de medewerkers. Creativiteit in het omgaan met de hedendaagse uitdagingen en regelmatig een tandje bijzetten.
Er wordt veel over gesproken in diverse media. ‘Hoe zorg je voor veerkracht onder de medewerkers?’ Dit is nodig omdat steeds meer mensen overbelast dreigen te raken door de huidige ontwikkelingen. Veerkracht betekent letterlijk dat je na belasting of tegenslag weer terug kunt keren naar de oorspronkelijke staat.
En dat kun je trainen! Hieronder vind je een aantal bruikbare tips om veerkracht te vergroten. Ben Tiggelaar (expert in gedag en verandering) vatte dit samen gebaseerd op onderzoek van psychologen.
- Verbinding
Goede relaties beschermen tegen psychologische problemen. Besteed bewust aandacht aan relaties. Help anderen of vraag zelf om hulp als het nodig is. Aansluiten bij een groep of club werkt ook goed om veerkracht te vergroten. - Welzijn
Dit kan verschillende vormen aannemen. Allereerst is het belangrijk om lichamelijk fit te blijven. Door te bewegen (elke dag een half uurtje) en voldoende te slapen (volwassenen: 7 tot 9 uren, op vaste tijden).Daarnaast is er ruim bewijs dat ‘mindful’ activiteiten ook je veerkracht vergroten. Zoals bijvoorbeeld mediteren, overdenken waar je dankbaar voor bent. Wat juist niet werkt, maar wel verleidelijk is: de stress van een crisis proberen te dempen met alcohol en drugs. - Betekenis
Verrassend inzicht: andere mensen helpen is een effectieve manier om zelf goed door een crisis te komen. Omdat helpen onder andere je gevoel van eigenwaarde vergroot en bijdraagt aan goede relaties. Kijken naar wat wél mogelijk is en wat je kan leren van een crisis of tegenslag helpen ook om de veerkracht te vergroten. - Gezond denken
Wie alleen nog maar een toekomst kan zien vol rampspoed en ellende, verliest zijn vermogen om terug te veren en te werken aan oplossingen. Gezonder is het om je te realiseren dat tegenslag en verandering nu eenmaal onderdeel zijn van het leven en dat er altijd iets is dat je tóch kunt beïnvloeden (al zou het slechts gaan om je eigen gedachten). Wat ook helpt: positieve lessen trekken uit je eigen verleden. Hoe heb je de vorige keer ook alweer die tegenslag overleefd?
Als je je afvraagt hoe je medewerkers kan helpen om hiermee aan de slag te gaan, of je wil het gesprek aan gaan maar je weet niet hoe, neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs: Anouk van Stipriaan en Miranda Oosdijk.
CBM Netwerkdag: ‘Werken onder druk’
Op de CBM-netwerkdag op 8 september komt een inspirerende spreker die vertelt over de invloed van je fysieke houding op je mentale prestatie en hoe je jezelf in stressvolle situaties kunt tegenwerken én helpen. Meld je hier aan.