WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Overeind blijven tijdens de derde golf

Veel mensen hebben het erover: ‘de rek is eruit’ of ‘ik ben coronamoe’. En dat is begrijpelijk. Al ruim een jaar hebben we te maken met beperkingen en veranderingen die voor stress en onzekerheid zorgen. Of je je nu zorgen maakt over je baan, je gezondheid, of je persoonlijke relaties met mensen, er zijn een heleboel zaken die ‘niet normaal’ zijn.

Het werk op kantoor wordt veelal vanuit huis gedaan – wat een hele andere manier van werken betekent, en soms leidt tot het vervagen van de scheidslijn tussen werk en privé. Maar ook het uitsluitend mensen digitaal zien en spreken leidt tot stress. Virtuele meetings kosten meer energie. Doodsimpele reden: onze hersenen zijn ingesteld op ‘echte’ interactie; zien welke lichaamstaal iemand gebruikt en niet steeds jezelf zien.

In onze productiesector hebben veel bedrijven het momenteel druk, na wellicht een wat rustige periode na de eerste lockdown. Er is nog steeds veel vraag naar het werk van de meubel- en interieurbouwbedrijven. Tegelijkertijd hebben bedrijven te maken (gehad) met ziekteverzuim door corona, quarantaine of testen. Een ‘gewone’ verkoudheidsgolf zorgt er zelfs voor dat medewerkers niet kunnen komen werken. Met als gevolg: overuren en hoge werkdruk.

Werken aan weerbaarheid
De coronapandemie kunnen we niet zo een-twee-drie oplossen. Wel kunnen we werken aan de weerbaarheid van de medewerkers. Wat heeft een mens nodig om goed te kunnen werken en om te gaan met alle veranderingen en stress?

Verbinding, of sociale cohesie, speelt een belangrijke rol. Het gevoel dat je kan terugvallen op collega’s, dat je het samen doet, maakt je weerbaarder. Immers; een groep is sterker dan een individu. De coronamaatregelen leiden onder andere tot meer afstand tussen mensen (fysieken daardoor ook mentaal).
Een voorbeeld: meerdere werkgevers geven aan dat medewerkers nog wel in ploegen kunnen lunchen, maar er zijn ook bedrijven waar de ruimte er niet is en mensen min of meer op hun werkplek een broodje eten. Hiermee gaat voor veel medewerkers een contactmoment verloren.

Persoonlijke ontwikkeling en groei: medewerkers hebben interactie met collega’s en ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Het gaat dus niet per s om een opleiding volgen (hoewel dat ook zou kunnen natuurlijk) maar, zeker in onze branche, om leren van elkaar. Het vakmanschap eigen maken, kennis van materialen of netwerk met elkaar delen Ze worden beter in het werk, kunnen daarmee ook taken zelfstandig gaan oppakken en dat geeft mensen voldoening.
Verbinding en groei zijn aspecten die mede bijdragen aan hoeveel werkgeluk een medewerker ervaart. Meer positiviteit en meer werkgeluk zorgen ervoor dat medewerkers stressbestendiger en beter in staat zijn om problemen op te lossen.

Hoe nu verder?
Het is altijd van belang om met aandacht te kijken en luisteren naar medewerkers om te bepalen wat ze precies nodig hebben. In gesprek gaan met elkaar is essentieel, zeker in meer uitdagende tijden. En verdiep je eens in wat nodig is voor meer werkgeluk bij jouw medewerkers: CBM heeft een reeks webinars rondom werkgeluk. Volg de eerstvolgende op 15 april.

Voor vragen over werkgeluk of andere onderwerpen rondom personeel inzetbaar houden: neem contact op met onze adviseurs.

Adviseurs

Anouk van Stipriaan
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij

Miranda Oosdijk
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij