WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Scholen opnieuw gesloten; hoe handel je als werkgever?

Op zaterdag 18 december heeft de overheid nieuwe maatregelen afgekondigd, waaronder de sluiting van de scholen en de kinderopvang. Enkel de kinderen met een ouder die een essentieel beroep uitoefent worden opgevangen. Hierdoor wordt er weer een beroep gedaan op de werknemers om de thuissituatie op te vangen. Hoe ga je hier als werkgever mee om?

Calamiteitenverlof
Allereerst kan de werknemer calamiteitenverlof opnemen om op zeer korte termijn de opvang van de kinderen te regelen. Het calamiteitenverlof is namelijk bedoeld om een dringend privéprobleem op te lossen. Dit is een kortdurend verlof wat vaak een paar uur tot een paar dagen duurt. De werkgever mag een redelijk verzoek tot calamiteitenverlof niet weigeren en er geldt geen maximum aantal uren calamiteitenverlof per jaar. De werknemer behoudt tijdens dit verlof recht op 100% van het loon.

(Kortdurend) zorgverlof
Wanneer de kinderen ziek zijn en de werknemer moet thuisblijven om hen te verzorgen kan het zorgverlof worden aangewend. Het kortdurend zorgverlof mag maximaal 2 maal de arbeidsduur per week per jaar duren, oftewel maximaal 2 weken. Tijdens dit verlof heeft de werknemer recht op minstens 70% van het loon. Duurt het zorgverlof langer? Dan heeft de werknemer recht op langdurig zorgverlof, dit is maximaal 6 weken onbetaald.

Let op: het zorgverlof is dus niet bedoeld voor de opvang van kinderen wanneer zij niet ziek zijn.

Begrip tonen
Hoe ga je als werkgever om met werknemers die geen zorgverlof kunnen opnemen, maar wel thuis moeten blijven voor de kinderen?

Allereerst moet er gekeken worden of de werknemer eventueel thuis werkzaamheden kan verrichten of op een flexibele manier aan de slag kan. Is dit niet mogelijk? Dan zal de werknemer, in beginsel, verlof op moeten nemen. Het is echter al de tweede keer dit jaar dat de werknemers in deze positie verkeren, dus is het de vraag of dit wenselijk is. Het verlof is namelijk bedoeld om te herstellen, wat in deze situatie niet gebeurt. Het is dus, met het oog op ziekte, niet raadzaam om al het verlof aan te wenden voor deze uitzonderlijke situatie. Daarnaast zijn er wellicht werknemers die geen verlof meer over hebben door de eerdere lockdown.

Het is dan ook aan te raden om wederzijds begrip te tonen en dit risico gezamenlijk te dragen. Zo kan er bijvoorbeeld worden gewerkt met flexibele werktijden, of er kan een combinatie worden gemaakt van het opnemen van verlof en het doorbetalen van het loon.

Meer informatie over onder andere het zorgverlof en de sluiting van de scholen? Zie dit eerder verschenen artikel: https://www.cbm.vps49.sixtyseven.com/nieuws/calamiteitenverlof-sluiting-scholen-en-kinderopvang/

Blijf op de hoogte van alle zaken omtrent corona in ons coronadossier.

Adviseurs

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij