Het centraal stellen van de medewerker heeft door de coronacrisis een boost gekregen: wat hebben medewerkers echt nodig om de beste versie van zichzelf te zijn in deze tijden?
Je moet als werkgever maatwerk kunnen bieden omdat ieder mens anders is. Ga met medewerkers bijvoorbeeld een open gesprek aan en werk samen met hen aan oplossingen. Zo kun je echt aansluiten bij de behoefte van je medewerker. Het rendeert om hiervoor tijd vrij te maken en het juiste gesprek aan te gaan. Toch vergt het, naast de lef en motivatie, enige ervaring om vragen te durven stellen. Er kunnen allerlei onderwerpen en vraagstukken naar boven komen waarop je niet goed weet te reageren.
Gespreksformat
Onze adviseurs duurzame inzetbaarheid hebben het gespreksformat ‘Jouw gesprek’ ontwikkeld waarin de medewerker centraal staat. Dit format biedt een handvat voor het houden van een open gesprek. Je kunt deze opvragen bij Anouk van Stipriaan of Miranda Oosdijk.
Wat heb je als leidinggevende nodig om een goede gesprekspartner te zijn?
Over de veranderende rol van leiderschap is veel geschreven. Leiderschap is van enorme invloed op het werkgeluk en werkplezier van medewerkers. Hiërarchisch en directief leiderschap is min of meer onbruikbaar geworden. Coachend leiderschap met een luisterend oor is wat medewerkers nodig hebben; eigen regie en verantwoordelijkheid liggen steeds meer bij de medewerker.
Deze ontwikkelingen zetten door en dat vraagt een evaluatie van het leiderschap in je eigen organisatie. Is het aannameprofiel van leidinggevenden nog wel passend? Welke leider is toekomstbestendig? Hoe ga je om met leiderschapsontwikkeling? Dit zijn enkele vragen die het veranderende leiderschap teweeg kan brengen. Onze adviseurs duurzame inzetbaarheid bieden ondersteuning in de ontwikkeling en verandering van leiderschap. Neem gerust contact met ze op via vanstipriaan@cbm.nl en oosdijk@cbm.nl.