WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Tijd voor vitaliteit

Positief en energiek in het leven staan, vitaliteit en leefstijl van medewerkers: een privékwestie of een werkaangelegenheid?

Voor veel werkgevers is dit een lastige vraag: spelen zij een rol in de vitaliteit van medewerkers en, zo ja, kunnen zij de vitaliteit van de medewerker positief beïnvloeden? Als je het ons vraagt is het antwoord; jazeker werkgever en de leidinggevende spelen een belangrijke en centrale rol in de vitaliteit van medewerkers. Vitale bedrijven zorgen voor vitale medewerkers en vice versa. Maar de bal ligt in dit proces natuurlijk ook bij de medewerker, want als je een vitale leefstijl wilt stimuleren, dient de medewerker daar wel voor open te staan. De werkgever reikt deze bal aan.

Wat is vitaliteit?
Wat bedoelen we nu eigenlijk met vitaliteit? Iedereen heeft zijn eigen vitaliteitsbeleving en geeft er een eigen betekenis aan. Vitaliteit wordt veelal gezien als de balans tussen fysieke en mentale gesteldheid om met plezier te werken. Daarnaast gaat vitaliteit over de bereidheid van medewerkers om mee te veranderen met wat de werk- en privé-omgeving van hem of haar vraagt.

Ondanks dat veel werkgevers niet actief stilstaan bij het thema vitaliteit, is dit wel een belangrijk onderwerp. Eén van de oorzaken van verzuim is namelijk een slechte gezondheid door bijvoorbeeld slechte levensstijl. Vitale medewerkers die gezond eten en geregeld sporten, zijn minder vaak ziek. Daarnaast heeft ook de psychische gezondheid een grote invloed op het functioneren van de medewerker: iemand die positief en energiek in het leven staat, is meer gemotiveerd en levert betere prestaties. Maar een gezonde leefstijl aannemen is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe krijg je je medewerkers zo ver?

Aandacht en signaleren van gedragsverandering of klachten
Positief beïnvloeden van de vitaliteit van je medewerkers verder gaat verder dan bieden van standaard oplossingen. Het aanbieden van fruit op kantoor of een gratis sportabonnement, is een mooi begin, maar ieder mens is anders en voor iedere medewerker betekent vitaliteit wat anders. Waar de één behoefte heeft aan begeleiding bij stoppen met roken, heeft de ander behoefte aan een betere werk- en privébalans. Bovendien werkt het dwingen van medewerkers om aan de slag te gaan met vitaliteit vaak averechts. Medewerkers die gedwongen worden om te stoppen met roken door middel van een streng rookverbod, zullen eerder met de hakken in het zand gaan, dan dat ze daarbij geholpen zijn. Daarom werkt oprechte aandacht voor de medewerker, en het gesprek hierover aangaan, beter.

Hoe vaak stel je als werkgever de vraag: “hoe gaat het met je?” Door actief het gesprek aan te gaan met medewerkers over gezondheid en leefstijl, krijgen je een beter beeld van wat de medewerker nodig heeft en waar hij of zij behoefte aan heeft. Uiteindelijk zullen ze zelf aan de slag moeten. Je kunt motiveren door het gesprek aan te gaan en bij te staan in het proces. De bal ligt bij de medewerker; jij reikt hem aan.

Schaven aan jouw toekomst
Rond de jaarwisseling is de website schavenaanjouwtoekomst.nl live gegaan. Hier kunnen jouw werknemers informatie vinden over hoe je gezond en met plezier kunt werken in de meubelindustrie en interieurbouw. De website biedt, naast praktische tips, een schat aan informatie over gezondheid, vakkennis, arbeidsomstandigheden, geldzaken, de cao en een catalogus met nu al 444 (!) online en gratis te volgen cursussen.

Onze adviseurs duurzame inzetbaarheid gaan graag de uitdaging aan om jouw organisatie weer gezond en vitaal te maken! Samen met jou en je medewerkers gaan we aan de slag met een effectief vitaliteitsbeleid. Hoe we dat doen, dat hangt af van het vraagstuk en de knelpunten binnen de organisatie. 
Bel of mail met Anouk of Miranda: 023-5158880 of vanstipriaan@cbm.nl of oosdijk@cbm.nl. Zij komen graag bij je langs.

Adviseurs

Anouk van Stipriaan
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij

Miranda Oosdijk
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij