WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Update verplichte training bij gebruik di-isocyanaten

Er komen op dit moment veel vragen bij CBM binnen over de verplichte training isocyanaten. Vragen stellen kan alleen door leden van de CBM. Bedrijven uit andere branches kunnen contact opnemen met de brancheorganisatie van hun eigen sector.

Vanaf 24 augustus 2023 mogen alleen mensen met een opleidingscertificaat op zak werken met producten die meer dan 0,1% vrije di-isocyanatenmonomeren bevatten.

Di-isocyanaten komen in de meubelindustrie en interieurbouw, voor zover bekend, voor in 2-componenten lakken, PU-lijmen en bij de productie van schuim. In de veiligheidsinformatiebladen (VIB) staat vermeld of het product meer dan 0,1% bevat. Ook staat het sinds februari 2022 met een speciaal icoontje op het product. Het is een aanvullende maatregel op REACH, de Europese verordening over het gebruik van chemische stoffen. Voor consumenten zijn di-isocyanaten in relevante concentraties overigens helemaal niet meer toegestaan. Inmiddels waarschuwen ook leveranciers van lakken, lijmen, schuimen en kitten voor deze verplichte training. Sommigen bieden een kortingscode aan.

Alternatieven
Neem contact op met je huidige leverancier voor een alternatief voor het product met di-isocyanaten en/of ga op zoek naar andere leveranciers. Dit is verreweg de beste oplossing! Uiteraard is het van belang om te kijken of in het alternatief niet een ander schadelijker component zit. Producenten zijn op dit moment druk bezig alternatieven te ontwikkelen.

Problemen bij de online training
De producenten van producten met isocyanaat hebben middels een Europese website trainingen beschikbaar gesteld op safeusediisocyanates.eu.

Diverse leden zijn hier al mee aan de slag gegaan, maar helaas worden er veel problemen gemeld. De CBM geeft (samen met andere branches) deze problemen door aan de instanties die hier wat aan kunnen veranderen. Problemen die genoemd worden zijn dat de vertalingen niet correct zijn, het taalgebruik niet geschikt is voor medewerkers die met deze producten werken, het aanmelden van meerdere medewerkers tegelijk erg lastig is (‘administrative user’ functie), een vreemde disclaimer die ingevuld moet worden, onduidelijk welke module(s) gevolgd moeten worden, erg veel overlap in de modules.

Advies
Aangezien er veel overlap is tussen de verschillende modules adviseren we om 1 module per medewerker te kiezen die het meest aansluit bij de producten die de medewerker gebruikt en waarvan de grootste blootstelling kan worden verwacht. Verder is de in de training geadviseerde verwerking van lakken en lijmen hetzelfde als gebruikelijk is in onze sector, dus met afzuigwand, adembescherming en handschoenen. Dit staat ook in de branche-RIE en de arbocatalogus voor de meubelindustrie/interieurbouw. Wanneer je niet weet welke module het meest toepasselijk is, kun je CBM vragen om advies (alleen voor leden). Ook bij andere problemen kun je contact met ons opnemen.

Informatie over de REACH-restrictie vind je op chemischestoffengoedgeregeld.nl.

Adviseurs

Nelleke Versloot
Arbo, milieu & MVO
  023 515 88 00
mail mij