WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Voorzitterswoord 2022

‘Het onmogelijke doen we meteen, wonderen duren iets langer en op verzoek kunnen we nog toveren ook.’

“Wat fijn dat we met de Algemene Ledenvergadering weer met zoveel mensen bij elkaar kunnen zijn. Hartelijk welkom in deze fantastische Studio 21, waar entertainment centraal staat. We gaan het jaar 2022 succesvol afsluiten. Met als klap op de vuurpijl een optreden van ondernemer Hans Kazán, die op verzoek nog komt toveren ook.

Dames en heren,

Ik ben niet echt een man van tegeltjeswijsheden, maar toen ik de uitnodiging voor de ALV van CBM zag, moest ik meteen aan deze spreuk denken. Volgens het tegeltje ‘gebeurt het onmogelijke meteen.’ Ik geloof niet dat deze spreuk erg van toepassing is op onze regering. Veel cruciale dossiers zitten zo vast, dat er wonderen nodig zijn om ze vlot te trekken. Maar wonderen gebeuren niet vanzelf. En alleen hoftovenaar Johan Remkes kan nog toveren in Den Haag. Wat zijn de uitdagingen voor ondernemers in de meubelindustrie en interieurbouw? Als eerste natuurlijk de energiecrisis en de alsmaar stijgende prijzen voor elektriciteit en gas.

Mocht je denken, daar heb ik binnenkort geen last meer van, want ik ga toch zonnepanelen installeren. Jammer dan, want in veel regio’s zit het elektriciteitsnet overvol. Verder blijven de prijzen van grondstoffen en materialen alsmaar oplopen. Het wordt steeds moeilijker om kostenstijgingen door te berekenen waardoor het bedrijfsresultaat behoorlijk onder druk staat. Gelukkig krijgen ondernemers toch een compensatie van de overheid voor de gestegen energie- en gasprijzen.
Maar hier was wel, mede door CBM, een stevige werkgeverslobby voor nodig om de TEK-regeling echt toegankelijk te maken voor onze MKB-bedrijven.

Een andere uitdaging is de ongekend hoge inflatie en het historisch lage consumentenvertrouwen. Veel Nederlanders houden de hand op de knip. En omdat de woningmarkt ook muurvast zit, wordt er maar weinig verhuisd. Geen wonder dat de verkoop van meubelen en de orderintake de laatste maanden behoorlijk zijn weggezakt. Op dit moment is er nog wel voldoende werk in de interieurbouw. Maar de verwachtingen zijn minder positief. Recent heeft de rechter de stikstofvrijstelling onwettig verklaard. Een ramp voor de bouwsector, die daardoor in de knel komt. Veel bouwprojecten lopen vertraging op of moeten zelfs worden gecanceld. Zelfs de verbouwing van de Tweede Kamer loopt mogelijk gevaar.

Omdat onze branche laat-cyclisch is, voelen wij op dit moment nog geen pijn. De verwachting is wel dat interieurbouwers over een jaar de terugslag krijgen van de problemen die nu in de bouw spelen.

Behalve deze uitdagingen zijn er ook nog grote maatschappelijke ambities voor de meubelindustrie en interieurbouw, zoals de energietransitie en de transitie naar een duurzame en circulaire industrie en samenleving. We moeten versneld van het gas af. De CO2-uitstoot moet omlaag. Het gebruik van fossiele brandstoffen en materialen moet minder. En we worden binnenkort met Europese wetgeving gedwongen om producten en materialen massaal te gaan hergebruiken en recyclen.

Verder is alles in orde…..

Volgens mij hebben we met al deze uitdagingen grote wonderen nodig. Toch ben ik niet negatief gestemd. Ik spreek steeds meer meubelfabrikanten en interieurbouwers die van de crisis een kans maken. Zij ontwikkelen nieuwe businessmodellen en boren nieuwe markten aan. Investeren in duurzaamheid, energiebesparing en nieuwe machines, en ontwerpen en produceren van duurzame en recyclebare meubelen en interieurs. Zo maken zij het onmogelijke mogelijk.

Uitdagende tijden brengen vaak het beste in de ondernemers naar boven. Aan de andere kant blijft het voor de individuele ondernemer een grote uitdaging om problemen die in de keten spelen, in z’n eentje op te lossen. Daarom ben ik blij dat CBM het initiatief neemt en de leden hiermee helpt en ontzorgt. Dat doen we door circulaire projecten te ontwikkelen, waar alle partijen in de keten aan mee kunnen doen. Op dit moment heeft CBM twee toonaangevende circulaire ketenprojecten lopen. Eén voor de recycling van matrassen en één voor hergebruik van plaatmateriaal. Het afgelopen jaar draaide bij CBM de Stichting Matras Recycling Nederland op volle toeren. In 1 jaar tijd zijn er al ruim 1,6 miljoen matrassen voor recycling aangemeld in onze goedwerkende portal. In november van dit jaar heeft CBM de stichting Wood Loop opgericht. De doelstelling van Wood Loop is het hergebruik van spaanplaat en mdf mogelijk te maken en transport hiervan te verminderen middels een slimme retourlogistiek. Dankzij dit project kunnen nu ook onze mkb-leden actief bijdragen aan de circulaire economie en het terugdringen van de CO2 uitstoot. Na een succesvolle pilot in 2022 gaan we dit project komend jaar opschalen en breder uitrollen in de branche. Veel leden hebben zich inmiddels al aangemeld voor Wood Loop.

‘Duurzaamheid en circulariteit’ staan als strategisch thema hoog op de CBM-agenda. Dat moet ook wel, want in Europa wordt op dit moment wetgeving gemaakt waar we binnenkort mee te maken krijgen. Rond 2024 mogen fabrikanten alleen nog maar duurzame en circulaire producten op de markt brengen. Daarnaast komt er een digitaal productpaspoort waarin onder andere staat met welke materialen de producten gemaakt zijn en hoe we ze moeten repareren en recyclen. Daar moeten we als CBM onze leden wel goed op voorbereiden. Natuurlijk blijft CBM nog steeds actief op het brede dienstverleningspakket dat jullie van ons gewend zijn. Op de gebieden – cao, pensioen en duurzame inzetbaarheid, – vakopleiding en samenwerkingsverbanden, – arbo, milieu en veiligheid, – individuele dienstverlening, maatwerkadvies en incasso, – centrale inkoop van energie en collectieve verzekeringen – en communicatie, lobby en voorlichting.

Het bestuur heeft besloten om in 2023 een specifieke Kennisbank te ontwikkelen, om dit brede dienstverleningspakket nog beter toegankelijk te maken voor de leden. CBM heeft heel veel kennis en ervaring in huis, waar de leden hun voordeel mee kunnen doen. De Kennisbank wordt het tweede strategische thema, waar CBM komend jaar mee aan de slag gaat. Met deze Kennisbank willen we de dienstverlening van CBM voor leden laagdrempelig en 24/7 toegankelijk maken en in een modern, nieuw jasje steken.

Zoals jullie zien, we zitten vol met nieuwe plannen voor de komende jaren. Als het aan ons ligt gaan we het onmogelijke meteen doen. Het zou kunnen zijn dat wonderen iets langer duren. Maar we hebben in ieder geval voor vandaag iemand klaar staan, die op verzoek voor jullie gaat toveren.

Ik wens jullie veel succes toe voor het komend jaar en voor vandaag, veel plezier met Hans Kazán.”

Marcel Horjus, voorzitter Koninklijke CBM

Algemene ledenvergadering, 1 december 2022
Studio 21, Hilversum

Adviseurs

Kees Hoogendijk
Innovatie & buitenland (directeur)
  023 515 88 00
mail mij