WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Waarschuwing voor aanvallen van gijzelsoftware – Gratis scan beschikbaar!

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de politie waarschuwen voor nieuwe aanvallen van gijzelsoftware (ransomware). De politie adviseert consumenten en vooral ook bedrijven zich tegen gijzelsoftware te wapenen door updates direct te installeren, antivirusprogramma’s te gebruiken en back-ups te maken van de gegevens op de computers. De politie raadt mensen ten zeerste af om te betalen voor de ontsleuteling van de systemen of bestanden, omdat hiermee deze criminaliteit wordt gefinancierd en in stand wordt gehouden. Bovendien is het is allerminst zeker of betalers weer toegang krijgen tot de bestanden.

Wereldwijde aanval
Afgelopen week zijn tienduizenden computers in tientallen landen getroffen door gijzelsoftware. Criminelen proberen sinds afgelopen weekend wereldwijd computers binnen te dringen via ‘WannaCry’ of andere varianten op deze naam. De gijzelsoftware versleutelt een groot deel van de bestanden op de computers of gijzelt de systemen. De criminelen eisen vervolgens losgeld van de slachtoffers om de bestanden weer ontsleuteld te krijgen.

Gratis scan beschikbaar
Wil je inzicht in de kwetsbaarheden van je organisatie of netwerk? Met de Cyber Risico Scan laat je eenvoudig je website en bedrijfsnetwerk scannen op mogelijke kwetsbaarheden. Vraag in minder dan drie minuten de scan aan en ontvang een rapport met verbeterpunten voor je organisatie en netwerk. Benieuwd naar kennis op gebied van cybercriminaliteit? De Veilig Zakelijk Internetten Academy kan helpen middels een check en minicursus bewust te worden van de mogelijke gevolgen van cybercrime en kun je je medewerkers- en ICT-beleid zo veilig mogelijk inrichten.

Er zijn nog maar 100 scans beschikbaar! Wil je GRATIS op de hoogte gesteld worden van het beveiligingsniveau van jouw website? Laat dan de Cyber Risico Scan t.w.v. €300,- nu uitvoeren! De scan wordt tijdelijk kosteloos aangeboden door MKB-Nederland en VNO-NCW, gesteund door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Claim je scan!

Nederland
Van tientallen landen komen er meldingen binnen van ransomslachtoffers en inmiddels is bekend dat er ook infectie heeft plaatsgevonden in Nederland. Er is nu voorkomen dat de versleutelsoftware zich automatisch verspreidt, maar individuele systemen zijn nog steeds kwetsbaar. Criminelen maken namelijk gebruik van een lek in het besturingssysteem van Windows. De gijzelsoftware richt zich vooral op bedrijfsnetwerken en wordt verspreid via een bijlage in een e-mail.

Snel updaten
De politie adviseert gebruikers van Windows 7 en dan ook in het bijzonder ondernemers om zo snel mogelijk hun systeem te updaten. Het NCSC meldt dat Microsoft inmiddels ook een software-update MS17-010 beschikbaar heeft voor niet-ondersteunende versies van Windows. Zowel politie als de NCSC roepen bedrijven en consumenten op om extra alert te zijn.

Kans op besmetting verkleinen
Je kunt de kans op besmetting verkleinen door:

– besturingssystemen en programma’s altijd up-to-date te houden en door niet te surfen op het internet zonder antivirusprogramma’s;
– e-mail of links in e-mails van vreemden niet te openen en al helemaal geen bijlage(n) van vreemde afzenders;
– ook geen e-mail van bekenden met links of bijlagen die u eigenlijk niet verwacht te openen;
– met de verzender via een ander kanaal dan de e-mail te controleren of het bestand bewust is verstuurd;
– regelmatig back-ups te maken van uw bestanden en deze niet verbonden te houden met de computer. Na een besmetting kunt u dan gewoon weer over uw bestanden beschikken;
– (voor bedrijven:) te voorkomen dat geïnfecteerde systemen verbinding maken met de rest van het interne netwerk.

Onderzoek
Er wordt in internationaal verband onderzoek gedaan naar de criminelen die achter deze gijzelsoftware zitten. De politie raadt slachtoffers dan ook aan melding te doen bij de politie.

Bron: MKB-Nederland en VNO-NCW, gesteund door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Adviseurs

Kees Zwetsloot
Financiën, pensioen & voordeelregelingen (adjunct-directeur)
  023 515 88 00
mail mij