WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Wet bescherming klokkenluiders

Werkgevers met 50 tot 249 medewerkers moeten vanaf 17 december 2023 voldoen aan de strengere eisen voor de interne meldprocedure volgens de Wet bescherming klokkenluiders. De Wet Huis voor klokkenluiders is op 18 februari 2023 gewijzigd naar de Wet bescherming klokkenluiders. De wetswijziging was nodig om de inhoud in lijn te brengen met een Europese richtlijn om klokkenluiders beter te beschermen.

Welke werkgevers moeten een interne meldprocedure hebben?
Een werkgever met in de regel 50 werknemers was al verplicht om een interne meldprocedure te hebben voor het omgaan met het melden van vermoedelijke misstanden binnen de organisatie. Voor het aantal werkzame personen geldt dat naast werknemers, ook uitzendkrachten, vrijwilligers en stagiairs meetellen die een vergoeding voor hun werkzaamheden ontvangen.

Wat verandert er?
De Wet bescherming klokkenluiders stelt strengere eisen aan de interne meldprocedure. Dit betekent dat de (bestaande) klokkenluidersregelingen moeten worden aangepast. De nieuwe eisen die onder andere in de interne meldprocedure moeten worden vastgelegd zijn:

  • Een melder moet binnen zeven dagen na ontvangst van zijn melding een ontvangstbevestiging krijgen.
  • Binnen een redelijke termijn van maximaal drie maanden na verzending van de ontvangstbevestiging, moet de werkgever de melder informatie verstrekken over de beoordeling en hoe de melding is of wordt opgevolgd.
  • In de regeling moet worden vastgelegd dat de werknemer de melding zowel schriftelijk als mondeling kan doen. En vastgelegd moet worden bij welke onafhankelijke functionaris de melder anoniem kan melden.
  • Werkgevers moeten meldingen van vermoedens van misstanden registreren in een daarvoor ingericht register.
  • De interne procedure moet ook openstaan voor het melden van schendingen van het recht van de Europese Unie.

Naast aanpassingen van de interne meldprocedure, zijn er ook andere wijzigingen met de Wet bescherming klokkenluiders ingevoerd. Dit is een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

  • De kring van beschermden wordt uitgebreid. Iedereen die voor de organisatie werkt moet intern kunnen melden. Niet alleen werknemers worden beschermd, maar het benadelingsverbod ziet ook op onder meer zzp’ers, stagiairs en vrijwilligers.
  • Klokkenluiders hoeven een misstand niet langer eerst intern te melden. Zij kunnen dit ook direct melden bij bevoegde autoriteiten (bijvoorbeeld het Huis voor klokkenluiders, de Autoriteit persoonsgegevens of de Autoriteit Financiële Markten).
  • De bewijslast komt bij de werkgever te liggen. De werkgever moet nu bewijzen dat eventuele nadelige gevolgen voor de arbeidspositie van de klokkenluider niets te maken hebben met zijn melding.

Onderaan dit artikel staat een schematisch overzicht van de wijzigingen. Meer informatie over alle wijzigingen kan je vinden op: https://www.wetbeschermingklokkenluiders.nl/wat-verandert-er

Wanneer moet de interne meldprocedure zijn aangepast?
Werkgevers in de private sector met 50 tot 249 werknemers hoeven pas vanaf 17 december 2023 aan de strengere eisen voor de interne meldprocedure te voldoen. Werkgevers met 250 werknemers of meer moesten al sinds de inwerkingtreding van de Wet bescherming klokkenluiders aan deze nieuwe regelgeving voldoen. Voor alle werkgevers geldt dat het invoeren van een aangepast klokkenluidersbeleid wel instemmingsplichtig is, dus de OR of PVT moet tijdig betrokken worden.

Adviseurs

Mandy Kitsz
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023 515 88 00
mail mij

Dick Roodenrijs
Juridische zaken, pensioen en arbeidsvoorwaarden.
  023 515 88 00
mail mij

Rosa van Bolhuis
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023-5158800
mail mij

Gian van Wijk
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023 515 88 00
mail mij