WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Wet Kwaliteitsborging (Wkb) gaat in op 1 januari 2024

CBM heeft er al eerder over bericht, maar nu is definitief dat de Wkb ingaat per 1 januari 2024.

Wet en ingangsdatum
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is het bewaken van de kwaliteit van ontwerp en uitvoering, zodat het eindresultaat aan de voorschriften van het Bouwbesluit voldoet. In het huidige stelsel toetst de gemeente bouwplannen vooraf en ziet toe op de uitvoering volgens de verleende vergunning. Onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen dragen partijen in de bouw zelf zorg voor het voldoen aan de voorschriften. Ze doen onderzoek op basis van een instrument voor kwaliteitsborging, toegepast door een onafhankelijke kwaliteitsborger.

Vanaf 1 januari 2024 gaat de Wkb stapsgewijs in. De veranderingen uit de Wkb gelden tot en met 2025 alleen voor eenvoudige bouwwerken. Dit zijn bijvoorbeeld eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Vanaf 2026 volgen ook de andere bouwwerken. Hierdoor kunnen bouwbedrijven en gemeenten stap voor stap ervaring opdoen met het nieuwe toezicht in de bouw.

Hoe krijgen onze leden ermee te maken?
Het kabinet wil met deze wet ervoor zorgen dat bouwbedrijven de kwaliteit van hun werk beter controleren. Zo kan de bouwkwaliteit van gebouwen verbeteren door minder bouwfouten en gebreken. Hierbij wordt gesproken over onder andere constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie.

De veranderingen die de Wkb met zich meebrengt zullen zowel van privaatrechtelijke als publiekrechtelijke aard zijn:

  1. Privaatrecht: wijzigingen ten opzichte van de overeenkomst aanneming van werk (voor bouwwerken volgens het bouwbesluit)
  2. Publiekrecht: kwaliteitsborger en vergunningsaanvraag (voor vergunningsplichtige gevolgklasse 1 bouwwerken)

De Wkb is dus vooral gericht op aannemers van bouwwerken, maar we verwachten dat de aannemers bepaalde verplichtingen uit de overeenkomst zullen door contracteren naar de onderaannemers. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan het aanleveren van gegevens voor het opleverdossier.

Meer informatie:
stichtingibk.nl
Wet kwaliteitsborging uitgesteld | CBM
Meer toezicht in bouw via Wet kwaliteitsborging | CBM

Adviseurs

Mandy Kitsz
Juridische zaken en arbeidsvoorwaarden
  023 515 88 00
mail mij

Nelleke Versloot
Arbo, milieu & MVO
  023 515 88 00
mail mij