WORD LID BEL ONS MAIL ONS

Innovatieregeling WBSO blijkt goed voor mkb

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de positieve resultaten die de innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) vorig jaar heeft geboekt. Volgens de twee ondernemingsorganisaties bewijst de rapportage die minister Kamp van EZ vandaag presenteert, dat de wet een heel goede regeling is voor het mkb.

Innovatiemogelijkheden mkb
Nederlandse ondernemers, van wie 97 procent afkomstig uit het mkb, hebben vorig jaar 1,2 miljard euro voordeel gehaald uit de innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van 2015. Met de WBSO kunnen ondernemers meer onderzoek doen om deze innovaties te ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten. De brief van Kamp laat bovendien zien dat de suggestie van het Centraal Planbureau om de WBSO aan te passen met het criterium ‘nieuw voor de wereld’ geen hout slaat. Dat zou ook nadelig uitpakken voor de innovatiemogelijkheden van het mkb.

Stijging
Vorig jaar maakten 22.330 bedrijven gebruik van de WBSO om hun onderzoek en ontwikkeling (R&D) te bevorderen. Uit de jaarrapportage ‘FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk 2016’ blijkt dat bedrijven voor een bedrag van 6,7 miljard euro aan innovatieplannen via de WBSO lieten lopen. Dat is een stijging van 400 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat om 3,9 miljard euro aan loonkosten en 2,8 miljard euro aan niet-loonkosten.

Stabiele parameters
VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten er voor dat de regeling de komende jaren wordt doorgezet binnen stabiele parameters, zodat ondernemers weten waar ze aan te zijn. Wel betreuren VNO-NCW en MKB-Nederland de aanscherpingen in 2016. Die maken het lastiger voor procesinnovatie in de WBSO. De twee ondernemingsorganisaties pleiten ervoor deze aanscherpingen weer terug te draaien.

Bron: VNO-NCW

Adviseurs

Kees Hoogendijk
Innovatie & buitenland (directeur)
  023 515 88 00
mail mij