WORD LID BEL ONS MAIL ONS

16 maart is Dag van de Thuiswerker; ook in onze branche

Thuiswerken wordt steeds gangbaarder. Op de Dag van de Thuiswerker, op 16 maart, zetten we landelijk de thuiswerkers in het zonnetje. Lange tijd werd thuiswerken gezien als een soort bijbaantje, iets voor erbij. Doordat veel mensen afgelopen jaar noodgedwongen ervaring opgedaan hebben met thuiswerken, is het imago van thuiswerken verbeterd.

Ook veel (kantoor-)medewerkers uit onze branche hebben het thuiswerken ervaren. Uit een recent onderzoek van TNO blijkt dat het voor een merendeel van de medewerkers prettig is om thuis te werken. Uiteraard zijn er ook mentale en fysieke nadelen maar 3 op de 4 thuiswerkers is op dit moment tevreden met het leven. Ondanks de soms niet ideale omstandigheden lijkt het thuiswerken dus wel te bevallen en geeft bijna 1 op de 4 thuiswerkers aan ook na de crisis grotendeels thuis te blijven werken. Bijna de helft van alle thuiswerkers wil dit combineren met werken op locatie. Wordt dit het ideale normaal voor de toekomst?

Het thuiswerken brengt ook uitdagingen met zich mee. Heeft de medewerker bijvoorbeeld bewust een thuiswerkplek ingericht? En is die ergonomisch op orde? Zijn er afspraken met de leidinggevende en collega’s over bereikbaarheid? De grootste valkuil van thuiswerken blijkt dat medewerkers niet te weinig, maar juist te veel gaan werken. Een goede planning maken en de werk-privébalans bewaken zijn essentieel.

Voor de medewerkers is het belangrijk vertrouwen te krijgen van de leidinggevende dat zij zelfstandig en met eigen verantwoordelijkheid kunnen werken. Het gevoel continu bereikbaar te moeten zijn en ‘aan’ te staan, leidt tot mentale werkdruk. Niet alleen het werk bestaat uit veel beeldschermwerk en dus veel prikkels, ook in de vrije tijd zoeken medewerkers een beeldscherm op, denk aan social media, nieuws, netflixen, gamen etc. Een andere logische uitdaging is dat veel thuiswerkers te veel zitten, door zittend werk en zichzelf minder vaak korte pauzes te gunnen. Het is algemeen bekend dat het vele zitten ongezond voor de mens is (zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd) en dat het naast de bekende coronakilo’s ook andere fysieke klachten kan veroorzaken.

Enkele tips: hoe houd je de thuiswerker gezond en vitaal?

  • Zorg voor een goede ergonomische thuiswerkplek: apart beeldscherm, aparte muis, toetsenbord, bureau op de juiste hoogte en een instelbare stoel
  • Stimuleer het gebruik van een koptelefoon of oordopjes om te bellen. Zo komt er niet te veel spanning op nek en schouders en kan de thuiswerker meteen een rondje wandelen in de tuin of op het balkon. Weet je dat wandelend werken (telefoneren) creatiever maakt?
  • Stimuleer voldoende afwisseling in werkhouding, beweging en gezonde voeding.
  • Bied de volledig gesubsidieerde Persoonlijke gezondheidscheck aan (link). De medewerker wordt zich (nog) meer bewust van zijn/haar eigen mentale en fysieke gezondheid en het stimuleert de eigen regie: “wat kan ik zelf doen”?
  • Zorg voor regelmatig oprecht contact met de medewerker. Bedenk dat het niet altijd een werkinhoudelijk gesprek hoeft te zijn, maar dat het sociale contact ook erg belangrijk is en stel de vraag “hoe gaat het nu echt met je”? Bedenk dat het menselijke contact wordt gemist maar dat het zoeken naar verbinding niet door elke medewerker als vanzelfsprekend wordt opgezocht. Kleine moeite, grote impact.

Neem voor meer informatie hierover contact op met onze adviseurs Anouk van Stipriaan en Miranda Oosdijk.

Adviseurs

Anouk van Stipriaan
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij

Miranda Oosdijk
Adviseur duurzame inzetbaarheid
  023 515 88 00
mail mij