Op 23 januari jl. reisden 45 CBM-leden samen af naar de vernieuwde fabrieken van Unilin in België. Unilin fabriceert onder andere spaanplaat dat voor 92% uit gebruikt plaatmateriaal bestaat dat mede uit Nederland afkomstig is.
Tijdens de busreis lichtte CBM-directeur Kees Hoogendijk toe dat het doel van de excursie is om leden te laten zien dat zij de cirkel rond kunnen maken in duurzame en circulaire productie. Gebruikt plaatmateriaal van oude meubelen en interieurs wordt afgevoerd naar Unilin waar het verwerkt wordt tot nieuw plaatmateriaal. Producenten die deze spaanplaten verwerken in nieuwe producten en interieurs hebben de cirkel gesloten en kunnen aantoonbaar circulair produceren. Na de gastvrije ontvangst en enkele presentaties bij Unilin hees iedereen zich in een veiligheidshesje met veiligheidsbril en oortjes voor een rondleiding van 3,5 kilometer over het terrein en in de fabrieken.
Unilin verwerkt houtafval van afgedankte plaatmaterialen, pallets, panelen, kasten en andere afgedankte meubels. Al het afval wordt vermalen en geschud zodat vervuiling van plastic, steentjes, metalen en andere reststoffen verwijderd worden. Met neutronen worden de laatste overbodige restjes uit de houtsnippers “geschoten”. Het houtstof dat hierbij vrijkomt, wordt afgezogen en gebruikt als brandstof voor het verwarmen van de olie die nodig is tijdens het productieproces. De snippers worden vermengd met lijm en op een 45 meter lange band steeds verder samengeperst tot plaatmateriaal van diverse diktes. Daarna wordt een deel beplakt met decor en voorzien van een harde toplaag. De platen worden op maat gesneden en het laminaat wordt voorzien van het bekende click-systeem. Het overgrote deel van het productieproces is geautomatiseerd en gerobotiseerd. Het was een zeer interessant bezoek voor alle leden die plaatmateriaal gebruiken en geïnteresseerd zijn in circulair en duurzaam ondernemen.
Mocht je dit bedrijfsbezoek gemist hebben maar alsnog interesse hebben in een bezoek aan Unilin, laat dat dan weten via info@cbm.nl.